zondag 8 april 2018

Landbouwgebieden Commewijne, Saramacca en Wanica getroffen door zware regenval

(Bron foto: NII)
LVV-minister Soerdjan: 'De nodige maatregelen zullen niet uitblijven'


Landbouwgebieden in Commewijne, Saramacca en Wanica zijn getroffen door de zware regens. Dit blijkt uit rapportage van de zogenoemde werkarmen van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) die gedaan is aan minister Lekhram Soerdjan.

De bewindsman zegt vandaag, zondag 8 april 2018, via het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat hij oog heeft voor de productiegebieden. De nodige maatregelen zullen niet uitblijven, zegt de bewindsman. Commewijne is het zwaarst getroffen.

Hoewel Saramacca in veel mindere mate last heeft gehad van de regens blijft dit gebied onder observatie van LVV.  'Als de regens doorgaan zullen zij ook problemen ondervinden', zegt Soerdjan.

In Commewijne is er vanuit het overleg met het districtscommissariaat en het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie reeds een graafmachine aan het werk gezet. Er is echter meer capaciteit nodig. Door tussenkomst van NV Suriname Zwaar Materiaal (Surzwam) zal vandaag nog worden nagegaan welke de geschikte machines zijn en hoeveel nodig zijn voor het werk. Hierna zullen de machines naar dit gebied gedirigeerd worden zodat het werk sneller aangepakt kan worden.

Het water in rivieren is hoog door de maanstand. Dit maakt dat de drainage niet zo effectief is, waardoor de gebieden langer onder water liggen. De minister is voorstander van een preventieve aanpak. 'Wij hoeven niet te wachten op de regen, calamiteiten om dan pas in te grijpen. We kunnen alvast een scan maken van de landbouwgebieden en meteen de nodige aanpak daaraan koppelen', zei Soerdjan bij zijn kennismaking op LVV. Hij wil deze week nog hiermee beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten