zondag 8 april 2018

Braziliaanse ex-president Lula da Silva heeft zich bij de politie gemeld en is naar een cel gebracht in Curitiba

'Ik zal het arrestatiebevel aanvaarden, ben niet bang en zal mijn onschuld bewijzen'

(Bron foto: Twitter)


De wegens corruptie veroordeelde Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva zal zich bij de politie melden. 'Ik zal het arrestatiebevel aanvaarden', zei de 72-jarige politicus zaterdag 7 april 2018 na een herdenkingsdienst voor zijn vorig jaar overleden echtgenote in São Paulo.

Bij het gebouw van de metaalarbeidersvakbond, waar hij vanaf donderdag bivakkeert, in São Bernardo do Campo, een voorstad van São Paulo, hield hij eerder vandaag een afscheidsrede voor duizenden aanhangers. Na enkele uren daarna heeft hij zichzelf bij de politie aangegeven. Hij wordt naar een cel gebracht in de stad Curitiba in het zuiden van Brazilië.



Lula verdedigde zich in de toespraak tegen de beschuldigingen van corruptie, waarvoor hij tot twaalf jaar cel is veroordeeld. Eergisteren oordeelde het Hooggerechtshof dat hij een hoger beroep tegen die veroordeling in de cel moet afwachten. Een verzoek om die beslissing te herzien, werd vanmiddag afgewezen door het Hooggerechtshof.

'Als het een misdaad is om op te komen voor de armen van dit land, dan blijf ik de rest van mijn leven crimineel', klonk een strijdbare Lula.


Hij benadrukte dat hij onschuldig is en dat alle negatieve media-aandacht hem alleen maar sterker zal maken. 'Ik ben niet bang en zal mijn onschuld bewijzen.'



Lula had vrijdag nog een gerechtelijk bepaalde termijn voor zijn aanmelding bij de politie laten verstrijken.

De voormalige president is betrokken bij het schandaal rond smeergeld van het staatsolieconcern Petrobras in ruil voor lucratieve overheidscontracten. Hij is wegens corruptie tot twaalf jaar cel veroordeeld. Meerdere verzoeken om tot het eind van de beroepsprocedure op vrije voeten te mogen blijven, werden afgewezen.

Lula was tussen 2003 en 2011 staatshoofd van Brazilië. Bij de verkiezingen van oktober wilde hij zich opnieuw kandidaat stellen voor het hoogste staatsambt. Het is onduidelijk of dat na zijn opsluiting nog mogelijk is. De peilingen worden in elk geval aangevoerd door Lula met 36 procent.

(Suriname Mirror/De Morgen/El Pais/NOS/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten