zondag 8 april 2018

Minister Ferrier: 'Het onderwijs biedt geen gelijke kansen aan kinderen'


'Onmogelijk kind over te laten gaan zonder na te gaan waarom het bepaalde leerstof niet onder de knie krijgt'


Leerlingen die op school niet mee kunnen moeten eerder worden opgemerkt. Dit stelt minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, aldus vandaag, zondag 8 april 2018, de Ware Tijd. Zij zegt, dat het onmogelijk is een kind over te laten gaan zonder na te gaan waarom het bepaalde leerstof niet onder de knie krijgt. Om dit probleem aan te pakken, zal het accent gelegd worden op het speciaal onderwijs. 

'Deze kinderen moeten eerder opgemerkt worden', stelt de bewindsvrouwe. Ferrier merkt op dat het wegens leeftijd over laten gaan, een regel is die ooit is bedacht, zonder dat onderzocht is wat de gevolgen daarvan zijn.

'De leerling gaat niet over, omdat die over kennis beschikt. Op geen enkel niveau wordt aandacht besteed om de kennis bij te brengen.' De minister betreurt het, dat een leerling op vijftienjarige leeftijd bepaalde zaken nog steeds niet begrijpt. Uit een tijdige diagnose moet blijken waarom het kind niet mee kan. Aan de hand van de uitkomst wordt op die punten ingespeeld. 'Die zaken waarom het kind niet mee kan, moeten worden bijgewerkt.'

Ferrier is de mening toegedaan, dat het onderwijs geen gelijke kansen biedt aan kinderen. Ze wijst op de leerstof die leerlingen nu al in de eerste klas van de basisschool moeten doornemen. 'Het is niet eerlijk naar het kind toe.'

In haar werk als psychologe heeft ze volgens eigen zeggen regelmatig kinderen die waren doorverwezen naar het speciaal onderwijs, terug laten plaatsen in het regulier onderwijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten