zondag 8 april 2018

Libanese sjiitische terreurgroep Hezbollah actief in crimineel milieu Colombia

Hezbollah verdient geld in Colombia met witwaspraktijken, autodiefstal, internationale drugshandel

(Bron foto: Times of Israël)

'Hezbollah is een terroristische organisatie en is tot in de kern verrot'


Witwaspraktijken, autodiefstal, internationale drugshandel en een groot aantal illegale zaken die met van alles te maken hebben, van textiel tot rundvlees - dit zijn enkele manieren waarop de Libanese sjiitische terreurgroep Hezbollah geld verdient, althans in Colombia. Ambtenaren daar werken samen met ambtenaren van het Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) en hebben de afgelopen drie jaar de brede zakelijke belangen van de terreurgroep in Colombia gedocumenteerd. 

Een  gezamenlijk veiligheidsrapport van de DEA en Colombia over het onderzoek, gebaseerd op een uitgelekt exemplaar van het verslag naar Colombiaanse en Amerikaanse overheidsfunctionarissen, werd vorige week gepubliceerd in Colombiaanse media, meldt het Israëlische Channel 10 vandaag, zondag 8 april 2018.

Het plot behelst het verkrijgen van juridische documenten waarmee Hezbollah-terroristen het land zouden kunnen infiltreren en bedrijven zouden kunnen leiden. De terreurgroep deed dit door samen te werken met lokale vervalsers en met de lokale georganiseerde misdaad - vooral La Oficina de Envigado (het Bureau van Envigado), een drugskartel en een criminele organisatie opgericht als handhavings- en verzamelingsafdeling van het Medellin-kartel van Pablo Escobar.

De onderzoekers hebben nauwe banden gevonden tussen Hezbollah en de lokale criminele groep, waarvan wordt geloofd dat het de Libanese terroristen heeft geholpen om de markt in handen te krijgen van de vele artikelen die worden verkocht door het brede netwerk van winkels. Onder die winkels bevinden zich onder meer outlets voor kleding, voedsel, kolen en andere energiebronnen.

Hezbollah smokkelde geld voor de bedrijven naar Colombia en zou met de hulp van lokale criminelen het exclusieve recht krijgen om te verkopen in een wijk of gemeenschap, waardoor winst wordt gegarandeerd. Het meeste verdiende geld - zelfs 80 procent - zou naar Libanon worden teruggestuurd om terreurprojecten van Hezbollah te financieren.
Het geld werd via verschillende Europese banken overgeboekt van Colombia naar Libanon, aldus het rapport.

Het grootste deel van het personeel dat voor Hezbollah in Colombia werkt, wordt gerekruteerd uit Libanon of uit de moslimgemeenschap van Colombia, aldus het rapport. Hezbollah rekruteerde werknemers via social media en contacten bij moskeeën. Er zijn ongeveer 10.000 moslims in Colombia, aldus het rapport, maar hun aantal de laatste jaren gestaag is toegenomen.

Tijdens een informatieve bijeenkomst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over de inspanningen van dat land om Hezbollah aan te pakken,  zei de directeur van het National Counterterrorism Center Nicholas J. Rasmussen:

'Hoewel er veel vooruitgang is geboekt, is er nog steeds veel te doen. Hezbollah is niet onderworpen aan VN-sancties, noch is het regionaal of nationaal gesanctioneerd in Zuid-Amerika, ..., plaatsen waar de groep actief is. Daarnaast hebben sommige landen ervoor gekozen alleen de militaire vleugel van Hezbollah aan te wijzen, waardoor de zogenaamde politieke vleugel intact blijft, maar dat is een vals onderscheid! Vergis je niet: Hezbollah heeft geen politieke vleugel. Het is een unieke organisatie, een terroristische organisatie en is tot in de kern verrot, deze hiaten zijn niet alleen symbolisch, ze beperken het vermogen van overheden om Hezbollah-activa te bevriezen, hun frontbedrijven te sluiten, hun fondsenwerving en rekruteringsmogelijkheden te elimineren en hun bijbehorende netwerken te vervolgen.'

Venezuela, Ecuador, Bolivia, Argentinië, Nicaragua en Cuba zijn de landen in de regio die op de een of andere manier de deuren naar Iran en hun banden met Hezbollah openden, volgens een Infobae-artikel.
(Suriname Mirror/The Jerusalem Post/Hamodia/Blu Radio/La Gran Epoca)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten