zaterdag 10 februari 2018

Venezolaanse oppositieleidster María Corina Machado zou president Maduro bij verkiezingen kunnen verslaan

Machado scoort in opiniepeiling beter dan bekende oppositieleiders López en Cardiles

Populariteit belangrijkste oppositiepartijen zwaar onder vuur  door controversieel besluit om deel te nemen aan mislukte regeringsbesprekingen


María Corina Machado, een van de oppositieleiders van Venezuela, die het meest afkerig is van de plannen van president Nicolás Maduro om presidentsverkiezingen te houden in april, zou waarschijnlijk de grootste kans hebben hem te verslaan, volgens een recente peiling die een aanzienlijke stijging in haar populariteit liet zien. 

De peiling, die in november werd gehouden, bevestigt ook dat de populariteit van de belangrijkste oppositiepartijen zwaar werd getroffen na hun controversiële besluit om deel te nemen aan mislukte regeringsbesprekingen in de Dominicaanse Republiek, waarbij onder meer werd gestreefd naar aanvaardbare voorwaarden voor de verkiezingen.



Volgens de peiling van Pronósticos Marketing Consultants zou Machado eenvoudig een primaire stem winnen tegen andere oppositiekandidaten, met 26 procent van de stemmen en daarmee de gevangen gezette Voluntad Popular leider Leopoldo López en voormalig presidentskandidaat Henrique Capriles, die elk 18 procent zouden behalen, verslaand.

Voormalig congresvoorzitter Henry Ramos Allup zou 9 procent krijgen, gevolgd door de verbannen voormalige burgemeester van Caracas Antonio Ledezma op 5 procent, voormalig Lara-gouverneur Henry Falcón met 4 procent en voormalig presidentskandidaat Manuel Rosales, 2 procent.


Machado was sterk gekant tegen de verkiezingen en beweerde dat de oppositie een fatale fout zou maken als ze besloot deel te nemen aan een proces, dat specifiek was toegesneden op het geven van legitimiteit aan de heerser door een frauduleuze overwinning.

Het is onzeker of de oppositie zal deelnemen aan de verkiezingen van 22 april, die al zijn afgewezen door een groeiende lijst van landen die hebben gezegd dat het illegaal is en dat er onvoldoende controles en internationaal toezicht zijn om fraude te voorkomen.

De Nationale Constituerende Vergadering kondigde de verkiezing aan terwijl spanningen in het Zuid-Amerikaanse land te midden van een instortende economie toenemen. De resultaten van de peiling zijn op het eerste gezicht verrassend, vooral omdat andere peilingen van oudsher Machado veel bescheidener cijfers hebben gegeven en de leiders van de politieke partijen die de oppositiecoalitie controleren, bekend als Mesa de la Unidad Democratica (MUD), bevoordelen.


Maar de piek is logisch, zegt Diego Moya-Ocampos, die Venezuela en andere Latijns-Amerikaanse landen in zijn portefeuille voor IHS Markit, een leverancier van gegevens en informatie aan overheden en bedrijven. 'De rol die de MUD heeft gespeeld door mee te werken aan een dialoogproces met de regering, die erg onpopulair was onder de bevolking, heeft de Mesa opzij geschoven en de positie van leiders als Maria Corina Machado en de coalitie van Soy Venezuela versterkt, die de dialoog hebben afgewezen', zei Moya-Ocampos.

De impopulariteit van de MUD werd ook opgepikt door de peiling, met slechts 12 procent van de respondenten die zeiden dat ze nog steeds achter de coalitie stonden. De groeiende vertrouwenscrisis tussen de traditionele politieke partijen was ook duidelijk: 63 procent zei zich niet te identificeren met een van de partijen, een stijging van acht procent ten opzichte van de vorige maand.

(Suriname Mirror/Miami Herald/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten