zaterdag 10 februari 2018

'Hier gaan binnenkort doden vallen'

Rapport over technische staat Isla is vernietigend

'Ze gebruiken installaties gewoon tot deze kapot gaan, beginnen te lekken of ontploffen'


'De staat van vele installaties op het Isla-terrein is zodanig dat het onverantwoord is om werknemers en omwonenden bloot te blijven stellen aan de risico’s van voortgezette ongewijzigde bedrijfsvoering.' Die conclusie trekt de stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) op basis van het rapport van de technische audit door E&D Texas (zie onderaan), zo schrijft vandaag, zaterdag 10 februari 2018, het Antilliaans Dagblad.

Expert op het gebied van olie en raffinaderijen Paul Deelen – die SMOC bijstaat – zegt na het zien van de audit dat de staat van de Isla ‘diep triest’ is. 'Ze gebruiken installaties gewoon tot deze kapot gaan (‘run to failure’), beginnen te lekken of ontploffen. Hier gaan binnenkort doden vallen', luidt zijn keiharde oordeel.


Aanleiding voor de stichting om premier Eugene Rhuggenaath en minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Suzy Camelia-Römer in een brief (zie onderaan) te verzoeken de raffinaderij zo snel mogelijk stil te leggen, om vervolgens oplossingen te zoeken en te implementeren.

SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen schrijft namens het bestuur, dat de stichting heeft vernomen dat de premier al in november 2017 op de hoogte is gebracht van de audit. 'Maar, wij vragen ons af of u zich bewust bent van de uiterst schokkende bevindingen in het rapport en door wie u bent geadviseerd.'

Het rapport legt volgens SMOC niet alleen de ‘volstrekt te veroordelen praktijk van run to failure’ bloot, maar ook de acute gevaren door de gebezigde – ‘of beter gezegd: afwezige’ – inspecties en controles van de installaties op het Isla-terrein.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten