zaterdag 10 februari 2018

EBS: 'Niet alleen de gascilinder controleren, maar ook de gasregulator'

(Bron foto: Facebook)
'Gasregulator regelmatig controleren op lekkages'


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) stelt in een vrijdag 9 februari 2018 uitgebracht persbericht, dat burgers niet alleen de gascilinder moeten controleren, maar dat ook de gasregulator regelmatig gecontroleerd moet worden op lekkages. Dat kan door zeepschuim te gebruiken. Bij een geconstateerde lekkage moet de gasregulator verwisseld worden, aldus het bedrijf. 

Het advies is naar aanleiding van een recente Facebook-berichten over de vervaldatum van gasregulators. Er werd een link gelegd met mogelijke branden als gevolg van het verstrijken van de vervaldatum op het gascomponent.

Gasregulators blijven niet eeuwig bestaan, stelt de EBS. Zoals met alle mechanische componenten zijn ze ook onderhevig aan slijtage. Zij hebben daarom ook een zekere mate van zorg en onderhoud nodig om steeds in een veilige en bruikbare staat te blijven.

Over het algemeen bepalen fabrikanten zelf een gemiddelde levensduur, meestal vijf jaar, voor hun product. Sommige fabrikanten stellen geen vaste levensduur vast, maar hanteren een 'vervangen-na-inspectie' beleid. Dit houdt in, dat op gezette tijden de regulator geïnspecteerd wordt. Zo lang hij goed functioneert, mag hij gebruikt worden.

De EBS is echter geen vertegenwoordiger van fabrikanten van gasregulatoren, benadrukt zij. De expiratiedatum blijft belangrijk. Indien er op de gasregulator een vervaldatum staat, is het verstandig een nieuwe te kopen of door een gasinstallateur te laten controleren, adviseert de EBS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten