zaterdag 10 februari 2018

Internationaal Strafhof onderzoekt beschuldigingen van buitensporig geweld door Venezolaanse regering

Regering-Maduro voelt zich overvallen door bekendmaking van Strafhof


'De informatie waarop ICC zich baseert om het onderzoek te starten is bevooroordeeld'


Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag onderzoekt beschuldigingen van buitensporig geweld en andere misdrijven door de Venezolaanse regering als reactie op soms dodelijke anti-regime protesten, zei de Officier van Justitie van het Hof donderdag 8 februari 2018. 

Het 'voorlopige onderzoek' door het Nederlandse tribunaal is de eerste stap in de richting van een onderzoek naar wat ICC-aanklager Fatou Bensouda beschuldigingen van 'buitensporige dwang' noemde door veiligheidstroepen van de staat tegen tegenstanders van president Nicolas Maduro.

De aanklager van het ICC zei, dat haar kantoor ook onderzoek doet naar de wrede oorlog tegen drugs van president Rodrigo Duterte in de Filippijnen.

Bensouda zei in een verklaring, dat het besluit komt na 'een zorgvuldige, onafhankelijke en onpartijdige beoordeling' van vermeende misdaden door Maduro's regering om demonstraties en politieke onrust sinds april 2017 neer te slaan.


Daarnaast zal het ICC de arrestaties van duizenden 'feitelijke leden van de oppositie', waaronder enkele 'naar verluidt zijn onderworpen aan ernstige mishandeling en mishandeling in detentie', onderzoeken, aldus de verklaring.

Bensouda merkte op, dat het Hof ook berichten had ontvangen, dat geweld door demonstranten had geleid tot de dood of verwonding van veiligheidstroepen. Het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdagavond een verklaring afgelegd waarin het land wordt verdedigd als een 'democratische staat' en waarin wordt gevraagd waarom Bensouda niet rechtstreeks contact opnam met de regering.

'De Venezolaanse regering was verrast door het ontbreken van een officiële mededeling van de Officier van Justitie en door de manier waarop ze ervoor koos om deze informatie te delen', aldus de verklaring. 'Door deze beschuldigingen op deze wijze onder onze aandacht te brengen, verandert dit het principe van het proces.'

De Venezolaanse procureur-generaal, Tarek William Saab, verdedigde de regering donderdag en noemde de informatie waarop Bensouda zich baseert om het onderzoek te starten 'bevooroordeeld'. In een reeks tweets zei Saab, dat de staat bereid is zijn acties te verdedigen en dat degenen die verantwoordelijk zijn voor schendingen van de mensenrechten zijn gestraft.



José Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch in Amerika, zei in een verklaring, dat de aanklager van het internationale gerecht 'een krachtige boodschap stuurt, dat haar bureau de enorme misdaden van de regering van de Maduro nauwgezet volgt':


De mensenrechtenorganisatie heeft gezegd, dat Venezuela 'systematisch brute behandeling heeft gebruikt, inclusief marteling, tegen anti-regeringsbetogers en politieke tegenstanders'.

In augustus beschuldigde het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties de Venezolaanse veiligheidstroepen van het gebruik van buitensporig geweld en het willekeurig vasthouden van duizenden mensen. Meer dan 120 mensen zijn gestorven in protestgerelateerde incidenten sinds de afgelopen lente, omdat critici Maduro beschuldigden van het onwettig consolideren van macht, waaronder het inbrengen in het Hooggerechtshof van loyalisten en het houden van verkiezingen voor een nieuwe wetgevende vergadering met alleen zijn vrienden.

Vorige maand heeft de Europese Unie zeven Venezolaanse leiders gesanctioneerd ze ervan beschuldigden de democratie te ondermijnen. De EU verbood ook wapenverkoop aan Venezuela in november. De regering-Trump heeft ook een aantal Venezolaanse leiders gesanctioneerd. In augustus pasten de Verenigde Staten ook strenge financiële sancties toe op Venezuela.

(Suriname Mirror/CNN/Twitter/ICC/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten