zaterdag 10 februari 2018

Suriname belangrijke speler op Latijns-Amerikaans continent in lucratieve handel in wild

Vanuit Suriname zijn in 2016 7.258 wildvang dieren legaal geëxporteerd

- Twee bedreigde reuzen miereneters geëxporteerd naar Shanghai Zoo, China 
- Suriname exporteert in 2016 1.402 exemplaren (!) van de oranjevleugel amazone


Suriname is een belangrijke speler in Latijns-Amerika op het gebied van de handel in en export van in het wild gevangen dieren. Dat blijkt uit de handelsdatabase van CITES, de Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora, en uit het eind 2017 op basis van CITES-informatie, door het Amazon Regional Program Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH en het UN Environment - World Conservation Monitoring Centre uitgebrachte rapport 'Wildife Trade in the Amazon Countries: An Analysis of Trade in CITES Listed Species' (zie hieerna).

Het rapport geeft een uitgebreid overzicht van de internationale handel van in de CITES-lijst opgenomen dieren in het wild tijdens de periode 2005-2014 door Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Venezuela en Suriname.



De export van levende papegaaien uit het Amazonegebied bedroeg gemiddeld 12.000 vogels per jaar. Bijna alle papegaaien waren afkomstig uit Guyana, Peru en Suriname. Na een verbod van de Europese Unie op de import van wilde vogels vanaf 2005, om gezondheidsredenen, werden de meeste papegaaien geïmporteerd door landen in Azië, maar ook door Mexico en Rusland. Meer dan 50 papegaaiensoorten werden geëxporteerd, met de oranjevleugel amazone (Amazona amazonica) als de meest verhandelde soort, ook in 2016. Dat jaar werden er door Suriname 1.402 exemplaren geëxporteerd, de meest geëxporteerde soort (species) in 2016 uit Suriname.

Suriname exporteerde tussen 2005-2014 voornamelijk naar Singapore, de Russische Federatie en Thailand. Terwijl het merendeel van de export voor commerciële doeleinden bestemd was, was een aanzienlijk deel (7%) voor fokdoeleinden. Papegaaien voor fokdoeleinden werden voornamelijk geïmporteerd door Singapore, Thailand en de Filippijnen.
Tussen 2005 en 2014 werd de totale financiële waarde van de export van papegaaien geschat op 5,2 miljoen Amerikaanse dollar per jaar. Het land met de hoogste waarde aan papegaaienexporten was Guyana (43%: 2,2 miljoen Amerikaanse dollar per jaar), gevolgd door Suriname (37%: 1,9 miljoen per jaar). In termen van volume exporteerde Guyana 48% en Suriname 34%, suggererend dat Suriname lagere volumes van hogere waarde levende papegaaien exporteerde.

De handel in levende reptielen uit de Amazone-landen bestond voornamelijk uit de uitvoer van schildpadden uit Peru, leguanen en boa's uit Colombia en Suriname, en schildpadden uit Brazilië en Venezuela, met kleinere hoeveelheden kaaimannen uit Guyana en tegu hagedissen uit Colombia en Guyana. Vrijwel alle handel van in gevangenschap gefokte hagedissen was afkomstig uit Colombia, terwijl de export van wilde hagedissen afkomstig was van Suriname (Iguana iguana) en Guyana (Tupinambis teguixin).

De overgrote meerderheid van de handel in op de CITES-lijst vermelde amfibieën uit de regio was in levende Dendrobatidae-kikkers. Gemiddeld werden in de periode 2005-2014 ongeveer 2.500 levende kikkers per jaar uit de regio geëxporteerd. De meeste kikkers die uit de regio werden geëxporteerd waren afkomstig uit het wild in Suriname en Guyana. De overgrote meerderheid ging naar Europa en Noord-Amerika.

Tussen 2005 en 2014 werd de totale financiële waarde van de export van levende kikkers zoals gerapporteerd door exporteurs geraamd op 90 000 Amerikaanse dollar per jaar. Het land met de hoogste waarde aan export van levende kikkers was Suriname (47%: 0,4 miljoen Amerikaanse dollar per jaar) gevolgd door Peru (38%: 0,3 miljoen per jaar). Qua volume exporteerde Suriname 63% en Peru 15%, wat suggereert dat Peru kleinere volumes van hogere waarde levende kikkers exporteerde.

Uit Suriname werden tussen 1981 en 2011 in totaal ruim 850.700 levende dieren (ruim zestig verschillende soorten) met CITES-papieren geëxporteerd. De (commerciële) handel van meer dan 30.000 beschermde soorten planten en dieren wordt gereguleerd met CITES-vergunningen en -certificaten. Daar hebben verschillende landen in 1973 afspraken over gemaakt. Inmiddels hebben bijna 180 landen deze zogenaamde CITES-overeenkomst ondertekend. Ook Suriname.

In 1981 werden 14.612 dieren en in 2010 10.826 dieren (de meeste dieren in 2010, 3.921, naar de Verenigde Staten en 2.082 naar Nederland) geëxporteerd. De meeste dieren werden in 1995 Suriname uit getransporteerd, 60.108, en het kleinste aantal, 7.740, in 1984.
Het dier dat het meest is/wordt geëxporteerd is de groene legaan (Iguana iguana), vooral naar Amerika. In totaal werden de afgelopen dertig jaren 503.201 exemplaren het land uit vervoerd. In 1993 werden de meeste groene leguanen (40.715) geëxporteerd en het kleinste aantal, 1.227, in 2004. (https://suriname-tribune.blogspot.com/2012/03/levendige-handel-in-export-dieren-uit.html)

Export uit Suriname in 2016
De meest recente CITES-gegevens over de export van wildvang uit Suriname dateren van 2016. Daaruit blijkt dat dat jaar in totaal 7.258 dieren Suriname hebben verlaten (zie hierna):







Opmerkelijk is, dat geen enkele leguaan in 2016 is geëxporteerd, maar dat er ook een paar bedreigde soorten zijn uitgevoerd, waaronder twee reuzen miereneters naar een dierentuin in China en een paar papegaaiensoorten en toekans.

Sophie Banks, 'Associate Programme Officer, Species Programme', van het in het Britse Camebridge gevestigde 'UN Evironment World Conservation Monitoring Centre', laat in een reactie weten, dat de export uit Suriname van reuzen miereneters is toegestaan – conform CITES-regelgeving (https://www.speciesplus.net/#/taxon_concepts/4631/legal / https://cites.org/eng/app/index.php) – na verkregen toestemming van de autoriteiten.
De reuzen miereneters zijn beland in de dierentuin van Shanghai, zo blijkt uit eigen onderzoek door de Suriname Mirror. De website van het bestuur van Shanghai bericht 7 november 2017 onder andere, dat '(…) A pair of giant anteaters from Surinam in South America have also made the zoo their home. They are fed with a mixture of banana, apple, egg, milk, yoghurt, kiwi fruit — and ants. Because giant anteaters love swimming in the wild, the zoo has installed a private pool for them. (...)'

Opvallende nieuwkomer onder de importerende landen is Oman (http://mvc-oman.com/index.html) (een sultanaat in West-Azië, aan de zuidoostkust van het Arabische Schiereiland. Het grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten in het noordwesten, Saoedi-Arabië in het westen, en Jemen in het zuidwesten):

(Klik op document voor groot, leesbaar exemplaar)

De Surinaamse CITES-contactpersoon, Romeo Lala, heeft onderstaande vragen van de Suriname Mirror niet inhoudelijk beantwoord:

'1) Voor het eerst laat het register zien, dat geen leguanen zijn geëxporteerd.
Welke reden ligt daaraan ten grondslag, de leguaan was toch een van de qua aantal meest uitgevoerde species de afgelopen jaren, vooral naar de VS?

2) Voor het eerst is Oman bestemming voor veel en diverse soorten. Vanwaar die interesse uit Oman en wie is/zijn de importeur(s)?

3) In 2016 blijkt een bedreigde diersoort te zijn geëxporteerd - 2 reuzen miereneters zijn naar China vervoerd. Waarom is dat toegestaan en wie is de exporteur en wie is de importeur?

Tot slot, heeft u enig zicht op/vermoeden van de illegale handel in wild vanuit Suriname?'

'Ik zal uw verzoek doorgeleiden naar het Hoofd van de Dienst 's Lands Bosbeheer, voor verdere instructies hieromtrent', was de reactie van Lala, die kennelijk niet zelf bevoegd is om inhoudelijk te reageren.

Vervolgens bleef het stil en de vragen onbeantwoord. En, dàt is kenmerkend voor de hele legale handel in wild in – en export uit – Suriname. Een veelzeggende, zwijgende stilte. Wekelijks verlaten in het wild gevangen dieren, waaronder beschermde soorten, het land op lange vluchten naar verre oorden veelal ter vermaak van de mens en ter vulling van de al goed gevulde portemonnees van de handelaren in Suriname. Let wel, legaal (!), maar waarom dan dat zwijgen, waarom kent die lucratieve handel geen transparantie? En dan rijst de vraag meteen: Maar, hoe is het gesteld met de illegale handel in en export van in het wild gevangen dieren in en uit Suriname...??... 


(Suriname Mirror/Suriname Tribune)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten