dinsdag 27 februari 2018

'Suriname bemoeit zich niet met gang van zaken rond presidentsverkiezingen in Venezuela'

Suriname stemt tegen OAS-resolutie waarin organisatie zich uitspreekt tegen verkiezingen

Venezolaanse president Maduro en president  Bouterse zijn goed bevriend....

 
'Suriname bemoeit zich niet met de gang van zaken rond de organisatie van de komende presidentsverkiezingen in Venezuela. Het is een puur interne aangelegenheid van het buurland. Daarom heeft Suriname in de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) tegen de resolutie gestemd die hierover handelde', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Deze resolutie is vrijdag tijdens een bijzondere vergadering van de Permanente Raad van de OAS met 19 stemmen vóór, 5 tegen en 8 onthoudingen, goedgekeurd (zie onderaan). 

'Suriname was geen voorstander van het beleggen van deze vergadering en heeft bij zowel de stemming omtrent de voortgang van de vergadering als de resolutie tegengestemd', stelt BuZa vandaag, dinsdag 27 februari 2018 in de Ware Tijd.

'Suriname is een voorstander van het principe van non-interventie en non-interferentie in de interne aangelegenheden van soevereine staten. Verkiezingsprocessen zoals uitgeschreven door Venezuela zijn interne aangelegenheden. Derhalve staat Suriname niet achter de resolutie zoals die was voorgesteld en heeft het standpunt ingenomen dat de vergadering geen voortgang moest vinden of plaatsvinden', aldus het ministerie.

Maar,  niet onvermeld mag blijven, dat de werkelijke reden om de resolutie niet te steunen gelegen zou kunnen zijn in het feit, dat de presidenten van Venezuela en Suriname goed bevriend zijn met elkaar en Bouterse zijn collega  Maduro door dik en dun steunt.

Verder wordt aangevoerd, dat Suriname waarnemers afvaardigt naar verkiezingen in bevriende naties indien en voor zover een verzoek daartoe door betreffend land bij Suriname wordt ingediend.

De speciale vergadering van vorige week vrijdag was door een aantal OAS-lidlanden aangevraagd op basis van een rapport dat is voorbereid door de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens. Dat rapport werd gepubliceerd op 12 februari. In de resolutie die werd voorbereid wordt onder andere dringende aandacht gevraagd voor de datum van de presidentsverkiezingen in Venezuela die is vastgesteld op 22 april aanstaande. Ook wordt gevraagd deze datum te wijzigen zodat alle partijen in de gelegenheid worden gesteld om te participeren. Oorspronkelijk was de stembusgang gepland voor december dit jaar.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten