dinsdag 27 februari 2018

Japan schenkt brandweerkorps Peru tien voertuigen

(Bron foto's: INBP)
Brandweer in Peru drijft op vrijwillige brandweerlieden


Japan heeft 10 voertuigen gedoneerd aan Peru's Nationale Brandweerkorps (INBP, Intendencia Nacional de Bomberos del Perú), die naar vrijwillige brandweerlieden in Lima, Callao en Madre de Dios worden gestuurd, volgens een verklaring van de INBP op haar website. Deze gift werd mogelijk gemaakt door het Steunpunt aan de Echtgenote van de President van Peru, opgericht in 2016 en geleid door Peru's first lady Nancy Lange om sociale doelen te helpen. 

Het kantoor heeft ook geholpen bij het organiseren van trainingen voor het gebruik en onderhoud van voertuigen door Japanse brandweerlieden.

De voertuigen zijn vier kleine brandweerauto's, vier ambulances, een watertankauto en een eerste uitruktruck. Ze werden overhandigd tijdens een officiële ceremonie in San Borja in  brandweerkazerne nr. 11 van de vrijwillige brandweer, met Nancy Lange als eregaste.


Iwao Hori, de parlementaire viceminister van Buitenlandse Zaken, sprak met het persbureau Andina en zei, dat hij hoopte dat de voertuigen zouden helpen rampen te voorkomen, en dat deze donatie de relatie tussen de twee landen zou verdiepen en versterken.


Japan begon met het doneren van brandweervoertuigen in de jaren tachtig en het aantal gedoneerde items heeft meer dan 300 bereikt. In Peru zijn bijna alle brandweerlieden vrijwilligers die hun leven riskeren zonder hulp of speciale uitrusting van de overheid. Het is niet ongebruikelijk om brandweermensen te zien aankomen met minimale uitrusting om zichzelf te beschermen tegen de brandende hitte en dodelijke dampen.

Lima, de hoofdstad van Peru met meer dan 11 miljoen inwoners, heeft een woestijnklimaat waar het bijna nooit regent, wat betekent dat elk klein vuur zich snel zou kunnen verspreiden, sommige zelfs dagen. In 2017 waren er alleen al meer dan 10.000 branden in de regio Lima en Callao, volgens de Peruaanse krant El Comercio.

Het Algemeen Bureau van Vrijwillige Brandweerlieden in Peru (CGBVP, Cuerpo General de Bomberos Voluntarios del Perú) werd in 1860 opgericht. Maar waarom doen ze het? NPR's podcast Radio Ambulante vroeg Kenny Flores, een vrijwillige brandweerman in Peru, deze vraag. 'Ik doe mijn patriottische plicht, weet je? Het is een manier ... voor ons om te proberen het land beter te maken.'
Toen hij begon te werken, kreeg hij oude, overmatig gebruikte apparatuur en een helm uit de jaren tachtig. Dit betekende, dat hij (en andere brandweerlieden zoals hij) uiteindelijk zijn eigen uitrusting kocht, wat hem ongeveer $ 1.500 kostte, wat een onmogelijk bedrag is voor veel vrijwilligers.

Deze sobere heldenmoed wordt gesteund door de Vereniging van Vrienden van Vrijwillige Brandweerlieden (AABV), die verschillende campagnes leidde om donaties aan te vragen van zowel Peruanen als de rest van de wereld. Een van de meest gedenkwaardige was onder leiding van het reclamebureau Quorum Saatchi & Saatchi, die een korte video maakte met de naam 'Stripper' om mensen te laten zien, dat als de brandweerlieden financieel niet worden ondersteund, ze zich mogelijk moeten richten op andere manieren om inkomsten te genereren:



(Suriname Mirror/Peru Reports/Andina/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten