dinsdag 27 februari 2018

Abdoel (NDP) verwacht concrete antwoorden regering tijdens behandeling begroting 2018

Abdoel verwacht onderbouwing van minister Hoefdraad over traject naar invoering BTW

'Ik kijk ook uit naar de herschikking van schulden'


Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de begrotingscommissie in De Nationale Assemblee, verwacht van de regering vandaag, dinsdag 27 februari 2018, concrete antwoorden over enkele fundamentele vraagstukken. Abdoel zegt op Starnieuws, dat hij ervan uitgaat dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën een onderbouwing geeft over het traject van voorbereiding van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). De introductie van de BTW zal volgens de regering dit jaar nog plaatsvinden. Abdoel wil weten hoe de planning eruit ziet. 

De regering heeft aangekondigd dat tarieven van domeingrond omhoog zullen gaan. Er is een discussie ontstaan over de hoogte van de tarieven. Abdoel verwacht dat de regering een model zal presenteren, waarbij rekening gehouden wordt met mensen die een kleine woonkavel bezitten. Ook zal ervoor gezorgd moeten worden dat de productiesector niet de das wordt omgedaan. De tarieven zijn achterhaald. Veel mensen betalen slechts een paar dubbeltjes per jaar voor domeingrond.

Het ministerie van Financiën heeft in de herziene begroting Srd 740.250.000 opgebracht voor verkoop van aandelen dit jaar. De Staat zal invulling geven aan het afbouwen van het aantal aandelen dat zij in haar bezit heeft bij diverse ondernemingen. Het gaat onder andere om aandelen van de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank, Self Reliance en Newmont. Abdoel wil van de regering een model van hoe de aandelen zullen worden verkocht.

Hij kijkt ook uit naar de herschikking van schulden. Dit is volgens het Assembleelid belangrijk, omdat nu duidelijk naar voren is gekomen dat een groot deel van de staatsobligatie naar Staatsolie is gegaan. Dit was volgens Abdoel een van de redenen waarom de staatsschuld zo was opgeklommen. Schulden die herschikt kunnen worden, dienen te worden geïdentificeerd, merkt de volksvertegenwoordiger op.

'Wij hebben ook niets gehoord van de regering over het monetaire beleid', zegt Abdoel, die hierover informatie verwacht. De volksvertegenwoordiger wil ook weten welke bezuinigingsmaatregelen zullen worden voortgezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten