dinsdag 27 februari 2018

Mathoera (VHP): 'Politie bedelt bij criminelen'

'De politie loopt overal te bedelen om cartridges en papier'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)

'Sponsoring wordt aangenomen van dubieuze personen en mensen met zelfs een criminele achtergrond'


De situatie bij delen van het Korps Politie Suriname is vanwege de financiële problemen bij de overheid zodanig verslechterd, dat goederen van vermoedelijk criminele figuren worden aangenomen om de dienstverlening aan de samenleving te kunnen continueren. Deze mededeling deed VHP-Assembleelid Krishna Mathoera vanmiddag, dinsdag 27 februari 2018, in het parlement bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling, zo beericht de Ware Tijd.

Volgens haar brengt de regering de onafhankelijkheid van de politie in gevaar en brengt ze politieagenten in een dilemma, door geen middelen beschikbaar te stellen. 'De politie loopt overal te bedelen om cartridges en papier. Laatst hadden ze drie dagen geen brandstof. Ze gaan zelfs ook bij criminelen, mensen met een criminele achtergrond, zaken halen. Is de zorg wel gegarandeerd?', vroeg Mathoera bij interruptie, nadat waarnemend minister Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie op vragen van het college was ingegaan.

Om verduidelijking gevraagd door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons herhaalde Mathoera wat ze eerder had gesteld. Ze merkte op, dat door een tekort aan middelen bij het korps sponsoring wordt aangenomen van 'dubieuze personen en mensen met zelfs een criminele achtergrond'.

Minister Welzijn werd door Geerlings-Simons gevraagd deze zaak te laten uitzoeken en desnoods voor het einde van de vergadering het parlement daarover te informeren. De bewindsman stelde te zullen nagaan wat er aan de hand is. Mathoera voerde ook aan, dat in de begroting van 2015 voor goederen en diensten ten behoeve van het korps een bedrag van Srd 87 miljoen was opgebracht. Op de conceptbegroting 2018 is dat teruggebracht naar Srd 36 miljoen. 'Hoe denkt u met dit geld uit te komen?', wilde Mathoera van de minister weten.

De coalitie heeft zich bij monde van NDP-fractieleider André Misiekaba gedistantieerd van de mededeling van Mathoera. Hij merkte op, dat de politie successen boekt bij de misdaadbestrijding, maar er zal meer gedaan moeten worden om het veiligheidsgevoel bij de samenleving te verhogen. Het opdreunen van positieve criminaliteitscijfers alleen door opeenvolgende ministers van Justitie en Politie leggen volgens hem geen zoden aan de dijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten