vrijdag 26 januari 2018

Spoedoverleg Nationale Ziekenhuisraad (NZR) en minister Patrick Pengel van Volksgezondheid

Ziekenhuizen zijn niet in staat aan het personeel prestatie- en kledingtoelage te voldoen


De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) is gisteren met spoed opgeroepen voor overleg vandaag, vrijdag 26 januari 2018, met minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. De agenda is niet bekend, maar het laat zich raden, zo schrijft de Ware Tijd, dat de door de instellingen geschetste precaire situatie de hoofdlijn zal zijn. 

De ziekenhuizen zijn niet in staat het personeel prestatie- en kledingtoelage uit te keren.In een recente brief aan vicepresident Ashwin Adhin gaf de NZR te kennen, dat het Staatsziekenfonds (SZF) de ziekenhuizen ongeveer Srd 100 miljoen schuldig is, terwijl de uitstaande schulden van de instellingen zo'n Srd 200 miljoen belopen.

De schulden zijn mede het gevolg van het feitm dat de ligdagtarieven niet zijn verhoogd, terwijl de overheid ook geen geld overmaakt ter compensatie van het verlies.

De ziekenhuisdirecteuren zijn het zat, dat zowel het SZF als Pengel gedane toezeggingen niet nakomt en maakten Adhin erop attent, dat de dienstverlening gevaar loopt en dat sluiting van afdelingen tot de mogelijkheden behoort.

Tot ergernis van de oppositie was Pengel gisteren niet in de Assemblee. Hij koos ervoor te werken aan de problematiek in de gezondheidszorg die van alle kanten op hem af komt. Hij heeft een langdurig overhoud gehad met het SZF. In navolging van de specialisten hebben gisteren ook de apotheken te kennen gegeven dat de dienstverlening aan SZF-patiënten op zijn laatste eind loopt. Ook de apotheken kijken uit naar achterstallige betalingen van de overheidsverzekeraar.

Naar verluidt zou als oplossing zijn bedacht, dat SZF-patiënten zich bij de RGD mogen melden wanneer de apotheken en artsen besluiten om geen diensten meer te verlenen aan deze groep verzekerden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten