vrijdag 26 januari 2018

Openbaar Ministerie Venezuela beveelt aanhouding oud-PdVSA directeur Rafael Ramirez

'Ramirez u hebt miljonairs van uw familieleden gemaakt'

Venezuela zet Spaanse ambassadeur het land uit


De hoofdaanklager van Venezuela heeft donderdag 25 januari 2018 de aanhouding van de voormalige directeur van de staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) van het land bevolen, omdat hij beschuldigd wordt van het financieel ten gronde richten van de voornaamste bron van inkomsten van het land.


Ambtenaren hebben ook aangekondigd, dat Venezuela de Spaanse ambassadeur het land uitzet, waardoor Venezuela verder geïsoleerd raakt van de internationale gemeenschap.

Rafael Ramirez, die onlangs ontslag nam als ambassadeur van de Verenigde Naties van Venezuela, wordt gezocht op verdenking van het witwassen van geld en verduistering in verband met het staatsoliebedrijf PdVSA, zei procureur-generaal Tarek William Saab.



Saab zei, dat hij zich voorbereidde om het internationale politiebureau Interpol om een ​​'rode waarschuwing' voor de arrestatie te vragen. Hij noemde Ramirez de 'vader van corruptie' bij de oliemaatschappij. 'U hebt miljonairs van uw familieleden gemaakt', zei Saab op de staatstelevisie.


De medewerkers van Ramirez waren een doelwit van de door Saab geleide actie tegen corruptie bij het in problemen verkerende staatsoliebedrijf dat eind vorig jaar begon.

Tientallen ambtenaren zijn gearresteerd, waaronder twee voormalige olieministers en de neef van Ramirez, Diego Salazar. Salazar is gearresteerd op verdenking van het helpen om 1,6 miljard dollar over te hevelen naar banken in het Europese prinsdom Andorra.

Ramirez, die PdVSA meer dan een decennium leidde, nam begin december ontslag van zijn post op orders van president Nicolas Maduro. Ramirez heeft ontkend deel te nemen aan corruptie en heeft zijn verblijfplaats niet openbaar gemaakt na zijn vertrek uit New York.

Zondag publiceerde hij een artikel waarin Venezolaanse functionarissen een ​​veilige doorgang vragen om deel te nemen aan voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen van dit jaar als kandidaat van de socialistische regeringspartij.

Ondertussen heeft minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza eerder donderdag aangekondigd dat Venezuela de Spaanse ambassadeur Jesus Silva Fernandez tot een persona non grata heeft verklaard. Arreaza beschuldigt Spanje van 'imperialistische en supremaciste'  bemoeienis met zijn zaken.


De actie kwam dagen nadat Spanje en verschillende landen in de Europese Unie economische en reissancties hadden opgelegd aan zeven vooraanstaande Venezolaanse functionarissen die beschuldigd worden van mensenrechtenschendingen of schending van de rechtsstaat.


(Suriname Mirror/The Washington Post/Panorama/El Nacional/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten