vrijdag 26 januari 2018

Speciale Economische Zone belangrijk voor regulering ondernemerschap en industrieën

(Bron foto's: ministerie van Handel, Industrie en Toerisme
Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme houdt consultaties


In het kader van de Wet Bedrijven en Beroepen, die onlangs in De Nationale Assemblee is aangenomen, is de instelling van economische zones een belangrijk aspect binnen de ordening van economische activiteiten. Het instellen van Speciale Economische Zones (SEZ) voor bedrijven en beroepen is belangrijk voor de regulering alsook bevordering van het ondernemerschap en industrieën in de ruimste zins des woords, aldus het ministerie vandaag, vrijdag 26 januari 2018.

Bij de instelling van de SEZ wordt primair gekeken naar het doel waarvoor een desbetreffende zone bestemd is. Om een breed draagvlak te krijgen voor deze instelling, is de commissie SEZ, die door het ministerie is ingesteld, gestart met enkele consultaties.

 
Op dinsdag 23 januari werd een workshop gehouden voor de publieke sector, waarbij vertegenwoordigers van ministeries en andere autoriteiten waren uitgenodigd om van gedachten te wisselen. Vertegenwoordigers uit de private sector zijn 24 januari geconsulteerd.

Minster Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme benadrukte op de workshop, dat het ministerie hard werkt aan de verbetering en modernisering van het ondernemers- en investeringsklimaat. Een instrument in dit kader is een concept opstellen voor een SEZ, waarin geconcentreerde investeringsactiviteiten worden ondernomen en diverse faciliteiten aan investeerders worden verstrekt teneinde het investeren aantrekkelijk te maken.

Voor een goede uitwerking en succesvolle uitvoering van Speciale Economische Zones is het volgens de bewindsman belangrijk, dat het beleid breed wordt gedragen door alle relevante actoren uit zowel de publieke als privatesector.

Vermeldenswaard is, aaldus het ministerie, dat vanuit de privatesector er reeds diverse initiatieven mbt SEZ zijn geindentificeerd zoals het Paranam Industrial Centre, waarvan het concept nu in studie is en hopelijk binnenkort zal worden ondertekend.

Speciaal voor deze consulaties is consultante Marcela Anzola aangetrokken om onder ander informatie te verstrekken over wat SEZ zijn, welke zone typen er bestaan, hoe het systeem kan worden geëvalueerd en gemonitord. Er was ook gelegenheid tot het stellen van vragen, waardoor er een interactie was tussen de consultant en de stakeholders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten