vrijdag 26 januari 2018

Bolivia is een van de landen met hoogste ontbossing per hoofd van de bevolking in de wereld

Ontbossing in Tipnis (Bron foto: José Rocha)
'Wij behoren tot de 10 landen die het meest ontbossen in de wereld'

De bossen van Bolivia zouden tegen het jaar 2100 kunnen zijn verdwenen


Bolivia is nog steeds een van de landen met de hoogste ontbossingsgraad per hoofd van de bevolking in de wereld, wat alarm slaat bij milieuactivisten. Het verbranden van bos om land te creëren voor veeteelt en landbouw zijn redenen die het verlies van bossen versnellen. 

'Van de landen die bossen hebben is Bolivia een van de meest ontboste. Wat betreft ontbossing per hoofd van de bevolking behoren wij tot de 10 landen die het meest ontbossen in de wereld. En de belangrijkste oorzaak van ontbossing is vee', aldus milieuspecialist Pablo Solon.


Onderzoekster Lykke Andersen, van het Instituto de Estudios Avanzados en Desarrollo (INESAD) en auteur van een onderzoek, zei in een interview met de pers dat 'er zijn slechts drie landen in de wereld zijn met meer ontbossing per hoofd van de bevolking dan Bolivia: Botswana, Paraguay en Namibië', volgens de site www.scidev.net.

Een studie van de Duitse Friedrich Ebert Stiftung (FES) berekende in 2010, dat het land 350.000 hectare bos verliest als gevolg van legale en clandestiene activiteiten. Deze 350.000 hectare impliceert 320 vierkante meter per persoon bos verlies per jaar, een van de hoogste in de wereld en dat is volgens de FES 20 keer meer dan het wereld gemiddelde, dat is 16 vierkante meter per persoon.

In dit tempo, dat de afgelopen jaren niet is verminderd, maar toegenomen, zouden de bossen van Bolivia tegen het jaar 2100 kunnen zijn verdwenen. Dit tempo van ontbossing 'is een van de hoogste in de wereld en overtreft de niveaus van andere grote ontbossingslanden', zegt het rapport. Dit percentage bosverlies per hoofd is bijna drie keer zo hoog als dat van Brazilië, wat 125 vierkante meter bosbedekking per jaar verliest. Een FAO-studie stelt dat de ontbossing in Bolivia nog groter is, met 400 kubieke meter per hoofd van de bevolking per jaar.

Dit heeft ertoe geleid, dat de bosbedekking in Bolivia is gedaald van 58% in 1990 tot 51% in 2015.

De minister van Milieu en Water, Alexandra Moreira, zei in 2016 dat 'tussen 1976 en 2000 Bolivia het verlies van 3,7 miljoen hectare bos heeft geleden en we op dit moment  een gemiddelde van 219.000 hectare in het jaar verliezen', dat is een meer optimistische schatting dan de vorige, maar evenzeer zorgelijk.

Pablo Solón is van mening, dat de recente beslissing van de regering om de vrije export van vlees toe te staan ​​de situatie zal verergeren. 'Door het vorig jaar vrijgeven van de export van vlees in Bolivia door de regering zal een impact hebben op een ontbossing die al vrij hoog is.'

(Suriname Mirror/Los Tiempos/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten