woensdag 31 januari 2018

Japan schenkt voor anderhalf miljoen Amerikaanse dollar hulpgoederen aan NCCR

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Maar, in ruil moet Suriname  Japanse kandidatuur op verschillende internationale fora steunen...


Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) krijgt binnen afzienbare tijd een schenking van hulpgoederen uit Japan. Wanneer die er eenmaal is zal het centrum beter en sneller kunnen optreden bij een calamiteit. Er zal in Japan een aanbesteding worden gehouden voor de goederen. Het pakket wordt samengesteld op basis van de wenselijkheden die zijn aangegeven door het NCCR zelf. Het zal onder andere bestaan uit ambulances, trucks, watertanks, mobiele verlichting en mobiele tenten, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 31 januari 2018.

De ondertekening van het document voor het beloofde pakket heeft gisteren plaatsgevonden op het ministerie van Buitenlandse Zaken door minister Yldiz Pollack-Beighle en de Japanse ambassadeur Mutsuhiko Okada.

De schenking die begroot wordt op anderhalf miljoen Amerikaanse dollar is voortgekomen uit het werkbezoek dat de Japanse minister van Buitenlandse Zaken in juli 2017 aan Suriname heeft gebracht.

Japan stelt voor de schenking wel als tegen voorwaarde, dat Suriname  Japanse kandidatuur op verschillende internationale fora ondersteunt.

De aanleiding voor de schenking was de waterramp in het binnenland in februari vorig jaar.

Minister Pollack-Beighle sprak bij de ondertekening van een relatie met wederzijds voordeel. De bewindsvrouwe belooft dat de goederen goed ingezet zullen worden, onder andere na rukwinden. De ambulances zullen gebruikt worden voor snel transport van getraumatiseerde personen bij rampen. Wanneer er meer capaciteit nodig mocht blijken te zijn, zal er weer een beroep op het leger gedaan worden.

Jerry Slijngard, coördinator van het NCCR, zegt dat het de eerste keer is dat een schenking van deze omvang aan het centrum wordt gedaan. 'Door het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen wij deze schenking ontvangen.' De goederen zijn nodig tijdens rampen, vooral in het binnenland. 'Een aantal van de voertuigen zal ingezet worden als het onverhoopt komt tot een ramp.'

Japan, dat Suriname al vele jaren ondersteunt, heeft nog meer in petto. Zo zal het zorgen voor capaciteitsversterking door een koelfaciliteit in Commewijne te bouwen. Verder maken jaarlijks Surinamers gebruik van trainingen. Japan is ook de partner om de lokale visserijsector te ontwikkelen.

Bekend is dat Suriname Japan al vele jaren steunt in de Internationale Walvis Commissie (IWC) waar het gaat om de controversiële Japanse jacht op walvissen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten