woensdag 31 januari 2018

Grootste particuliere gift in Chili van natuurgebied ooit van een privé-entiteit, Tompkins Conservation, aan een land

'Tegenwoordig wordt Patagonië beschermd door een nieuw netwerk van parken'



De Chileense presidente Michelle Bachelet heeft maandag 29 januari 2018 een decreet ondertekend en daarmee nieuwe grote nationale parken gecreëerd met land dat is geschonken door een Amerikaanse organisatie voor natuurbehoud, in wat wordt beschouwd als de grootste particuliere gift van land ooit van een privé-entiteit aan een land.


De overeenkomst werd ondertekend door Bachelet en Kristine McDivitt Tompkins, de weduwe van Doug Tompkins, een oprichter van het North Face-bedrijf voor outdoorkleding die het land vóór zijn dood heeft verzameld.


Hiermee worden de nieuwe nationale parken Pumalin en Patagonië gecreëerd, terwijl andere worden uitgebreid om een ​​'Route van Parken' te creëren. De reeks van 17 parken zal meer dan 2.400 kilometer beslaan over de Zuid-Amerikaanse natie, dat zich uitstrekt van Puerto Montt tot Kaap Hoorn. In totaal moet het plan uiteindelijk het nationaal natuurgebied van Chili met meer dan 40.400 vierkante kilometer te vergroten.

Bachelet zei, dat de nationale parken in Chili met 38,5 procent zouden worden uitgebreid. 'Dit is niet alleen een ongeëvenaarde poging tot behoud', zei Bachelet tijdens een ceremonie omringd door ongerepte natuur.


'Het is ook een uitnodiging om andere manieren voor te stellen om rationeel onze gebieden te benutten, om andere economische activiteiten te creëren, om natuurlijke hulpbronnen te gebruiken zonder erop te azen, met andere woorden, het gaat om het genereren van duurzame ontwikkeling.'

Tompkins Conservation, onder leiding van McDivitt Tompkins, stelde dat het gebied dat wordt beschermd drie keer zo groot is als de nationale parken Yosemite en Yellowstone in de Verenigde Staten samen, of ongeveer zo groot als Zwitserland. 'Vandaag is een historische dag voor Chili en voor de wereld. Tegenwoordig wordt Patagonië beschermd door een nieuw netwerk van parken', zei Rodrigo Catalan, hoofd natuurbescherming bij het Wereld Natuur Fonds in Chili. Het land zal eeuwenoude bossen, unieke fauna- en florasoorten beschermen en een van de zuiverste waterreservoirs ter wereld, zei hij.

Maar, ze bieden ook enorme uitdagingen voor behoud, inclusief hoe ze worden gefinancierd en hoe ze de lokale gemeenschappen ten goede komen. 'Het is een dag om te vieren, maar morgen moeten we nadenken over hoe we dit behoud echt zullen maken', zei hij. 'Hoe gaan we deze geweldige erfenis beheren en financieren? Het is een enorme nalatenschap van behoud die we voor de wereld moeten verzorgen.'


Sinds de dood van haar man bij een kajakongeval in 2015, heeft McDivitt Tompkins de miljoenen hectaren die het paar in de loop van een kwart eeuw verwierf permanent beschermd tegen ontwikkeling.

Haar man was een Amerikaanse natuurbeschermer en mede-oprichter van de kledingbedrijven North Face en Esprit, en hij gebruikte een groot deel van zijn vermogen om enorme stukken land te kopen in Patagonië, een dunbevolkt gebied van ongetemde rivieren en andere natuurlijke schoonheid in het zuiden van Chili en Argentinië.

Aanvankelijk veroorzaakten zijn aankopen van land om strookjes wildernis in stand te houden verdenking en sterke tegenstand van lokale politici, houthakkers, energiebedrijven en nationalisten die geruchten opwekten dat hij water en andere bronnen probeerde te stelen. Maar, hij beloofde dat hij uiteindelijk het land zou teruggeven aan beide regeringen om te worden bewaard als natuurreservaten of parken.

'Dit is een weerspiegeling van de kracht van dromen en ideeën, pad voor pad', zei McDivitt Tompkins. 'We zijn het bewijs dat niets onmogelijk is, geen droom moet onvervuld blijven.'

(Suriname Mirror/Sacramento Bee/The Associated Press/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten