dinsdag 30 januari 2018

Biologen ontdekken een unieke hamerhaaien 'kraamkamer' bij de Galapagos-eilanden

Overbevissing en illegale vangst hebben de haaien op de lijst van bedreigde diersoorten geplaatst



Biologen hebben een hamerhaaien 'kraamkamer' bij de Galapagos-eilanden ontdekt en voorzien jonge haaien van gps-apparatuur. Overbevissing en illegale vangst hebben deze haaien op de lijst van bedreigde diersoorten geplaatst.

Sinds miljoenen jaren zijn pasgeboren hamerhaaien opgegroeid in 'kraamkamers' beschut door de mangrovemoerassen en riffen van de Galapagos-eilanden, veilig voor menselijke dreiging. Maar tot november hadden biologen geen idee, dat de haaien hun eigen schuilplaats hadden, een van de laatste geheimen van deze afgelegen archipel op 1.000 kilometer afstand van de Pacifische kust van Zuid-Amerika.


'Het was vrij toevallig dat we deze natuurlijke 'kraamkamer' voor babyhamerhaaien hebben gevonden, een soort met een hoge mate van bedreiging', zei Eduardo Espinoza, de bioloog die verantwoordelijk is voor het monitoren van ecosystemen in het Galapagos zeereservaat.

'Het is een uniek gebied van groot belang voor natuurbeschermers', zei hij. 'De vrouwtjes komen om te bevallen en gaan dan weg. De jongen hebben al het voedsel dat ze hier nodig hebben en de riffen bieden bescherming tegen grote roofdieren', zei Espinoza. Na een of twee jaar, wanneer ze opgroeien en meer voedsel nodig hebben, begeven ze zich naar de open oceaan en kunnen duizenden kilometers reizen, drie meter lang worden en maximaal 50 jaar oud worden.

De parkwachters zijn al jaren bezig met het monitoren en labelen van honderden haaien, een van de meest markante soorten van het 138.000 vierkante kilometer grote mariene reservaat, het op een na grootste oceanische park ter wereld, dat een natuurlijke erfgoedsite is. Maar, de ontdekking van deze kleine haaien was een bijzonder gevoelige kwestie, omdat overbevissing en de illegale vangst van haaien hen op de lijst van bedreigde diersoorten heeft geplaatst, twee niveaus onder uitsterven, volgens de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN, International Union for Conservation of Nature). Hun trage fysieke ontwikkeling en lage reproductiecijfers hebben de dreiging alleen maar verergerd.

Om de hamerhaaien te redden heeft de regering van Ecuador, waartoe de eilanden behoren, in 2016 een extra beschermd gebied toegevoegd - een 38.000 vierkante kilometer grote zone tussen Darwin en Wolf eilanden, waar alle visserij verboden is. Het gebied is de meest dichtbevolkte zone voor haaienpopulaties in de wereld.


Jose Marin, een bioloog bij de Charles Darwin Foundation, een internationale non-gouvernementele organisatie voor wetenschappelijk onderzoek, zei dat Ecuador 'gigantische inspanningen' levert op het gebied van het behoud van haaien, waarvan de vinnen een zeer gewaardeerde delicatesse zijn in de Aziatische keuken.

(Suriname Mirror/Agence France-Presse/Phys.org/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten