woensdag 31 januari 2018

Brug over Coppenamerivier bij Witagron staat op instorten

(Bron foto: Facebook)
Truckhouders die boomstammen vervoeren houden geen rekening met de dorpelingen


De politie houdt sinds gisteren een oogje in het zeil bij Witagron, waar de brug over de Coppenamerivier op instorten staat. Deze langste oeververbinding van 200 meter over de weg naar Apoera is sinds 24 januari voor onbepaalde tijd gesloten voor verkeer boven vijf ton. Dit verbod werd echter genegeerd door truckhouders die houtblokken transporteren. Zij hielden geen rekening met de dorpelingen uit de omgeving die controleerden en daarom is nu de politie ingezet. Personen mogen wel van de brug gebruik maken. 

'De stalen brug verkeert in deplorabele staat. Planken van het rijvlak zitten los, bouten schieten eruit en er zijn verzakkingen', zegt districtscommissaris Ludwig Mettendaf van Boven-Coppename vandaag, woensdag 31 januari 2018, in de Ware Tijd.

Of dit komt door slecht onderhoud, kan hij niet zeggen. 'Die vraag is voor deskundigen.' Mettendaf stelt dat het maximaal toegestane gewicht van de brug acht ton is. 'De trucks met de houtblokken zijn veel zwaarder en hierdoor gaat de brug kapot.' Hij denkt dat de houtondernemers waarschijnlijk 'des duivels' zijn, maar volgens hem is er gekozen voor het algemeen belang. 'Ze mogen boos zijn, maar als de brug instort, zal iedereen hiervan de dupe worden. De overheid moet ook dan snel de middelen opbrengen om het probleem aan te pakken.'

Hij voegt hieraan toe dat deskundigen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) voorbereidingen treffen om de brug te restaureren. Wanneer daarmee zal worden begonnen en hoelang de werkzaamheden zullen duren weet Mettendaf niet.

Zwaar beladen houttrucks hebben al menige brug kapot gereden. Eén daarvan is de brug over de Grote Falawatrakreek in het bestuursressort Kabalebo die in oktober instortte. De hiervoor verantwoordelijke ondernemer heeft zelf voor het herstel gezorgd. Minister Jerry Miranda van OWT en C is boos, omdat vervoerders van zwaar materieel, onder wie houttransporteurs, de vele waarschuwingen vanuit het ministerie steeds in de wind slaan. De bewindsman kondigde enige tijd geleden daarom strenger optreden aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten