woensdag 31 januari 2018

Vrachtwagen beschadigt beroemde historische Nazca-lijnen in Peru

Chauffeur negeert waarschuwingsborden bij binnen rijden archeologische zone van Nazca



De oude bijzondere zogenoemde Nazca-lijnen in Peru zijn 27 januari 2018 beschadigd geraakt toen een bestuurder per ongeluk zijn vrachtauto in de fragiele archeologische vindplaats in de woestijn ploegde, zeiden ambtenaren dinsdag 30 januari.

De lijnen, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, zijn enorme tekeningen van dieren en planten die zo'n 2.000 jaar geleden door een pre-Inca-beschaving in de grond zijn geëtst. Ze worden het beste vanuit de lucht gezien.

De chauffeur negeerde waarschuwingsborden toen hij de archeologische zone van Nazca binnenging op 27 januari, zei het ministerie van Cultuur in een verklaring. De truck 'liet diepe afdrukken achter in een gebied van ongeveer 100 meter lang' en beschadigde 'delen van drie rechtlijnige geoglyfen', aldus de verklaring.



Bewakers arresteerden de chauffeur en dienden aanklachten in bij het plaatselijke politiebureau, aldus de verklaring.


Het betreden van het gebied is ten strengste verboden vanwege de kwetsbaarheid van de grond rond de lijnen, en toegang is alleen toegestaan ​​in speciale met schuim bedekt schoeisel, volgens de Peruaanse autoriteiten.


De lijnen doorkruisen de Peruviaanse woestijn over meer dan 500 vierkante kilometer. Ze werden tussen 500 voor Christus en 500 na Christus door de Nazca-bevolking gemaakt en hebben archeologen al lang geïntrigeerd vanwege het mysterie van hun omvang en hun minutieus getekende figuren. Sommige van de tekeningen tonen levende wezens, andere gestileerde planten of fantastische wezens, andere geometrische figuren die kilometers lang zijn.


Dit is niet de eerste keer, dat de Nazca-lijnen in de afgelopen jaren zijn beschadigd. In september 2015 werd een man aangehouden nadat hij de site was binnengegaan en zijn naam op een van de geoglyfen had geschreven.
In december 2014 zetten Greenpeace-activisten grote letters op naast een van de ontwerpen, bekend als de Kolibrie, die luidde: 'Tijd voor verandering! De toekomst is hernieuwbaar.' Het protest leidde  tot een furieuze reactie van Peru, dat toentertijd VN-gesprekken organiseerde die gericht waren op het terugdringen van de opwarming van de aarde.



(Suriname Mirror/Phys.org/El Pais/PubliMetro/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten