woensdag 31 januari 2018

VIDS ontvangt EU mensenrechtenprijs voor haar inzet voor Surinaamse inheemsen

(Bron foto's: Theo Jubitana)
'Deze award is kroon op het werk dat de VIDS heeft verzet in het bijzonder het afgelopen jaar'


Voor haar werk op het gebied van rechten van inheemsen is de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) door de Europese Unie onderscheiden met de EU Human Rights Award. Die werd gisteren uitgereikt aan het bestuur onder leiding van Theo Jubitana. Hij mocht als voorzitter de onderscheiding in ontvangst nemen uit handen van EU-ambassadeur Jernej Videtic, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 31 januari 2018.

'Deze award is de kroon op het werk dat de VIDS heeft verzet in het bijzonder het afgelopen jaar. Wij hebben een bewustwordingscampagne gevoerd over grondenrechten van inheemsen. Er zijn workshops verzorgd op de universiteit, tv-spotjes gemaakt en er is ook een banner ontworpen', zegt Jubitana.


 Aan deze projecten heeft de EU financieel bijgedragen. De inspanning van de VIDS heeft volgens de voorzitter de organisatie geen windeieren gelegd. 'Grote delen in de samenleving, in het bijzonder de politie, zijn meer bereid om met ons te praten over de grondenrechtenkwestie.'

Jubitana stelt, dat vorig jaar de Commissie Grondenrechten, waarvan de VIDS deel uitmaakt, onder meer een stappenplan heeft geproduceerd voor het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk. Dit plan is vorige week maandag goedgekeurd door de raad van ministers. 'Nu moet de president het ondertekenen, zodat het kan worden uitgevoerd. We zien dat onder meer ons bewustwordingscampagne heeft geleid tot dit punt.'

De uitreiking is samengevallen met het werkbezoek van de EU-ambassadeur aan ons land. Het is de eerste keer dat de EU-award in Suriname is toegekend. De EU-ambassadeur zegt, dat van zeven mensenrechtenonderscheidingen er vijf zijn uitgereikt aan organisaties in Guyana en twee in Suriname (naast de VIDS ook aan Stichting Projekta).

Hij wijst erop dat er voor de VIDS is gekozen vanwege de bijdrage die de organisatie heeft geleverd aan het promoten en verdedigen van inheemse rechten in Suriname. Een direct gevolg van de interventie van de vereniging kan zijn dat er in de nabije toekomst een wet wordt aangenomen in het parlement voor het beschermen van inheemse gronden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten