vrijdag 22 december 2017

Vampiervleermuizen in de Peruaanse Andes storten boeren in armoede

(Bron foto: howtoperu.com)
'Het verliezen van zelfs maar één dier houdt boeren onder de armoedegrens'



Vampiervleermuizen die in het donker afdalen om in vee te bijten in de Peruaanse Andes, storten boeren in armoede door hun dieren met dodelijke hondsdolheid te infecteren, aldus onderzoekers. Uitgebreide vaccinaties van vee zouden het doden van dieren stoppen, omdat hondsdolheid die door de bloeddrinkende vleermuizen wordt veroorzaakt, zich verspreidt naar nieuwe gebieden, zei Julio Benavides, een onderzoeker aan de Schotse Universiteit van Glasgow. 

'Vee wordt als bankrekeningen beschouwd. Dus het verliezen van zelfs maar één dier houdt (boeren) onder de armoedegrens', zei Benavides, die een onderzoek leidde naar de effecten van de ziekte. 'Voor de individuele boer is het een enorm verlies.'

Hondsdolheid veroorzaakt door  honden is in de meeste landen bijna geëlimineerd, maar rabiës van de vampiervleermuis is een nieuw probleem, zei hij tegen de Thomson Reuters Foundation.
 
Sommige boeren in het zuiden van Peru verlaten maart verluidt de veehouderij als gevolg van sterfgevallen van hun dieren door de besmettelijke ziekte, zei hij telefonisch vanuit Santiago, Chili.

In een artikel dat donderdag in het tijdschrift PLOS Neglected Tropical Diseases werd gepubliceerd (zie hierna) , hebben Benavides en andere onderzoekers sterfgevallen onder vee door hondsdolheid door de vampiervleermuis in landbouwgemeenschappen in de regio's Cusco, Apurimac en Ayacucho in Peru geconstateerd.




Ongeveer 70 procent van de boeren meldde nachtelijke aanvallen van vampiervleermuizen die hun koeien lieten bloeden, wat ook het risico op andere infecties, gewichtsverlies en lagere melkproductie verhoogde. Hondsdolheidsgevallen waren onder-gerapporteerd, bleek uit het onderzoek. Meer dan 700 koeien stierven in 2014 aan hondsdolheid, wat de boeren in totaal ongeveer $ 170.000 kostte. Elke verloren koe stond ongeveer gelijk aan het maandelijks inkomen van een boer. Gezonde dieren hebben een prijskaartje van ongeveer $ 240, en worden vaak verkocht om te kunnen betalen voor school en huishoudelijke uitgaven, aldus de studie.


Ongeveer 80 procent van de boeren op plaatsen waar bekend is dat vampiervleemuis-hondsdolheid voorkomt, heeft hun koeien gevaccineerd, maar zeer weinigen beschermden hun dieren waar gevallen nog moesten worden gemeld.

Met ongeveer $ 12 voor een gemiddelde kudde van 10 koeien, is een jaarlijks rabiësvaccin onbetaalbaar voor sommige arme boeren, zei Benavides. Sommige regio's ruimen vampiervleermuizen, voegde hij eraan toe.

De afgelegen ligging van sommige Andes-boerderijen, die alleen te voet bereikbaar zijn, bemoeilijkt de logistiek van meldingsgevallen en bezoeken van volksgezondheidsfunctionarissen, zei hij. Terwijl 90 procent van de gemelde gevallen van rabiës in runderen zat, bijten de hand grote vleermuizen ook varkens, schapen en zelfs alpaca's, maar het aantal gemelde sterfgevallen onder deze dieren was lager, zei Benavides.

Gevallen dat mensen hondsdolheid krijgen van de dieren zijn zeldzaam, ondanks het feit dat honderden Peruanen elk jaar worden gebeten, voegde hij eraan toe.

(Suriname Mirror/Reuters/Scribd Suriname Mirror/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten