vrijdag 22 december 2017

Braziliaanse regering ziet niets in overname van Embraer door Boeing

President Temer: 'Regering zal mogelijk haar macht gebruiken om deal te blokkeren'


De Braziliaanse regering ziet niets in een overname van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer door zijn Amerikaanse branchegenoot Boeing. President Michel Temer liet weten, dat de regering als grootaandeelhouder mogelijk haar macht zal gebruiken om een deal, waarbij een buitenlandse partij de controle krijgt, te blokkeren. 

Temer liet verder optekenen, dat elke optie over samenwerken met Embraer serieus wordt bestudeerd. Kapitaalinjecties van buitenlandse partijen zou het staatshoofd met open armen ontvangen.

Boeing en Embraer brachten donderdag 21 december 2017 een persverklaring naar buiten nadat de Wall Street Journal over de overnamegesprekken had bericht. De Amerikaanse zakenkrant schreef dat Boeing bereid is veel meer te betalen dan de marktwaarde van Embraer van 3,7 miljard dollar (3,1 miljard euro).



Direct na het nieuws schoot de beurskoers van het Braziliaanse bedrijf met meer dan 20 procent omhoog.


Met een overname zou het Amerikaanse Boeing in één klap de machtigste speler op de markt voor regionale vliegtuigen worden. Veel van Embraers vliegtuigen bieden plaats aan maximaal 146 passagiers, terwijl Boeing (net als de grootste concurrent, het Europese Airbus) voornamelijk grotere toestellen produceert.

De overnamewens van Boeing wordt gezien als een reactie op de in oktober aangekondigde vergaande samenwerking tussen Airbus en het Canadese Bombardier, na Embraer de grootste bouwer van regionale vliegtuigen. Het lijkt erop dat Boeing niet bij Airbus wil achterblijven.

(Suriname Mirror/Nieuws.nl/Twittr/Volkskrant)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten