vrijdag 22 december 2017

Regering en Assemblee naarstig zoekende naar wegen om Staatskas te spekken

Diverse fracties hopen medio januari inkomstenverhogende maatregelen te kunnen presenteren


De regering èn De Nationale Assemblee hopen medio januari 2018 inkomstenverhogende maatregelen te kunnen presenteren bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling in het parlement. Verschillende fracties hebben gisteren aangegeven dat ze met voorstellen zullen komen om inkomsten te verhogen, aldus  Starnieuws vandaag, vrijdag 22 december 2017.

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid zei, dat de regering zorgvuldig te werk is gegaan om met voorstellen te komen voor inkomstenverhoging. Toch zal de regering opnieuw hiernaar kijken, mede door opmerkingen die zijn gemaakt door volksvertegenwoordigers.

NDP-fractieleider André Misiekaba stelde, dat de verhoging van de grondhuurprijzen fundamenteel is. De Staat moet meer kunnen verdienen aan deze tarieven. Krachten die in alle partijen zijn proberen dat volgens Misiekaba te voorkomen door rookgordijnen op te werpen. Er wordt gespeculeerd met grond. De tarieven kunnen worden bekeken, maar er moet een verhoging komen, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende categorieën, aldus Misiekaba.


Waarnemend fractieleider van de ABOP, Marinus Bee, zei dat zijn partij ook met voorstellen zal komen om de inkomsten te verhogen. Hij is geen voorstander van verkoop van staatseigendommen. Er kunnen volgens hem andere inkomstenbronnen worden aangeboord. Lenen is ook uit den boze.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi deelde mee, dat ook zijn partij met voorstellen zal komen. Hij benadrukte dat verhoging van grondtarieven impact zal hebben op de gehele economie. De VHP is ook geen voorstander van verkoop van panden en aandelen. Santokhi voerde aan, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën naarstig op zoek is naar een 75 miljoen Amerikaanse dollar lening voor dit jaar nog. Hij wilde weten wat er verder zal gebeuren nu de begrotingsbehandeling is uitgesteld.
Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons merkte op, dat er nog een schriftelijke reactie van de regering hierover wordt verwacht.

Celsius Waterberg, fractieleider van de BEP, voerde aan dat verschillende partijen in hun verkiezingsprogramma door de jaren heen aangegeven hebben dat panden zullen worden verkocht. Hij haalde aan dat er diverse panden zijn waar sprake is van miskoop.

Patricia Etnel van de NPS-fractie hoopt niet dat de begroting van het komende jaar net als die van 2017 laat wordt behandeld. Zij bracht in herinnering dat de regering een aanvullende begroting zal indienen in april. Zij wil van de regering een productieplan nu het voorstel is gedaan om aandelen van bedrijven te verkopen.

Cleon Gonsalves van de PALU, zei dat velen ernaar uitkeken dat de begrotingsbehandeling afgerond zou worden. Nu deze verschoven is, ontstaat er meer ruimte om de voorstellen die op tafel liggen, beter te beoordelen. Een begroting moet volgens hem niet alleen aangenomen worden om te voldoen aan de grondwettelijke verplichtingen.

Ingrid Karta Bink van Pertjajah Luhur zei dat verder gediscussieerd dient te worden over de voorstellen. Volgens haar kan er juist meer geld gehaald worden bij de houtconcessies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten