vrijdag 22 december 2017

Nederlander (48) moet Nederlandse Staat 9,6 miljoen euro betalen vanwege smokkel duizenden kilo's cocaïne

Openbaar Ministerie eiste een bedrag van 64 miljoen


Een 48-jarige Nederlander moet de Nederlandse Staat 9,6 miljoen euro betalen vanwege het transporteren van duizenden kilo's cocaïne van Brazilië naar Europa. Ad M. werd al eerder veroordeeld voor drugssmokkel. Dit berichten vandaag, vrijdag 22 december 2017, onder andere het AD en De Telegraaf.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week een bedrag van 64 miljoen, wat neerkomt op een derde van de winst die drie verdachten met de smokkel zouden hebben gemaakt. Maar, de rechtbank acht niet bewezen dat M. zoveel geld heeft verdiend met de transporten. Omdat de man geen opening van zaken geeft schat de rechtbank zijn winstaandeel op ten minste 5 procent per transport.

M. smokkelde met zeker twaalf vluchten duizenden kilo's cocaïne van Brazilië via Frankfurt naar Rotterdam. Hij liet de drugs verpakken in blikjes waarin normaal gesproken brandbare gel wordt vervoerd voor onder meer fonduesets.

Daarnaast werd door het drietal valsheid in geschrift gepleegd. Zo was de vracht zogenaamd bestemd voor een bedrijf in Polen.

M. werd in 2011 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor de smokkel van ruim 1.200 kilo cocaïne tussen 2005 en 2008. Het hoger beroep in die zaak loopt nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten