vrijdag 22 december 2017

President Kuczynski van Peru overleeft motie over opstarten afzettingsprocedure

Kuczynski zou steekpenningen Braziliaans bouwconcern Odebrecht hebben aangenomen


President Pedro Pablo Kuczynski van Peru heeft donderdag 21 december 2017 een motie over het opstarten van een afzettingsprocedure overleefd. De president ligt onder vuur vanwege zijn banden met het Braziliaanse mega bouwconcern Odebrecht, spil in een enorm corruptieschandaal in Zuid-Amerika. 

De oppositie wil de president afzetten, omdat hij steekpenningen van het bouwconcern zou hebben aangenomen. Dat gebeurde tussen 2004 en 2014, toen Kuczynski verschillende ministersposten bekleedde.



De president ontkent iets fout te hebben gedaan. Hij was naar eigen zeggen eigenaar van het consultancybedrijf dat geld van Odebrecht kreeg, maar hij had niet de dagelijkse leiding.



Het parlement debatteerde tien uur over de kwestie waarna werd gestemd over de positie van de 79-jarige voormalige Wall Street-bankier. Kuczynski overleefde de motie; er stemden 79 parlementsleden voor het starten van een afzettingsprocedure, dat waren er 8 te weinig.



Odebrecht heeft geld betaald aan veel hooggeplaatste politici. Het bedrijf heeft al toegegeven dat het zo'n 666 miljoen euro aan steekpenningen heeft betaald in twaalf landen in Latijns-Amerika.

Afgelopen zomer werd voormalig-president van Peru Ollanta Humala veroordeeld tot achttien maanden cel omdat hij wordt verdacht van het aannemen van smeergeld van de voormalig president van Venezuela, Hugo Chavez, en van Odebrecht.


(Suriname Mirror/NOS/publimetro.pe/Nu.nl/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten