maandag 13 november 2017

Olifant in dierentuin Colombiaanse stad Barranquilla geopereerd aan slagtand

Patiënt Tantor aangetroffen in 1991 gevonden op een ranch van drugshandelaren

(Bron foto: Dierentuin Barranquilla)
Wortelkanaalwerk uitgevoerd op een gebarsten slagtand


De dierentuin in de Colombiaanse stad Barranquilla heeft met succes een operatie uitgevoerd op een Afrikaanse olifant van vijf ton, die jaren geleden was aangetroffen op een ranch in het bezit van drugshandelaren. Dertig mensen waren betrokken bij de operatie en de olifant, Tantor genaamd, was drie uur lang verdoofd, aldus de BBC. Een wortelkanaalbehandeling werd uitgevoerd op een gebarsten slagtand.

Meer dan honderd mensen zamelden geld in voor de operatie, die meer dan $ 8.500 kostte.

De politie moest buiten de dierentuin de weg afsluiten en het verkeer omleiden om een ​​kraan te installeren voor het geval de olifant tijdens de procedure moest worden opgetild.

De operatie had twee jaar geleden moeten plaatsvinden toen Tantor zijn slagtand beschadigde, maar er waren vertragingen bij het verkrijgen van de speciale verdoving die wordt gebruikt voor grote gewervelde dieren.


Speciale tandheelkundige apparatuur moest worden ontworpen en gebouwd voor de operatie.


Tantor werd in april 1991 naar de dierentuin in Barranquilla gebracht nadat hij door het Nationale  Narcotica Bureau van Colombia werd gevonden op een boerderij die eigendom was van drugshandelaren, samen met andere dieren die illegaal werden verhandeld. Hij wordt verondersteld ongeveer 50 jaar oud te zijn.

Volgens de dierentuin van Barranquilla is het de eerste keer in Latijns-Amerika dat dit soort werk met succes is uitgevoerd.




(Suriname Mirror/BBC/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten