maandag 13 november 2017

Sandew Hira zoekt confrontatie: 'Desi Bouterse heeft op 8 december 1982 niemand vermoord'

'Mijn broer was wel degelijk betrokken bij coupplannen tegen Bouterse'


Desi Bouterse heeft op 8 december 1982 niemand vermoord. Ook heeft hij geen opdracht gegeven daartoe. Tot die opmerkelijke conclusie komt Sandew Hira (Dew Baboeram), broer van de op 8 december 1982 door militairen vermoorde advocaat John Baboeram. 

Hij beweert vandaag, maandag 13 november 2017, in de Ware Tijd verder, dat zijn broer wel degelijk betrokken was bij coupplannen tegen Bouterse. 'Het is pijnlijk om dat te horen van mensen die erbij waren, dat hij erbij zat', aldus Hira.

Hij begon ruim drie jaar geleden een traject naar waarheidsvinding betreffende de Decembermoorden en sprak ook met mensen die betrokken zouden zijn geweest bij couppogingen tegen het militaire bewind van de jaren tachtig.

Hira meent uit een interview met Bouterse, gesprekken met mensen, onder wie voormalige inlichtingenmedewerkers die weten wat er toen is gebeurd, publieke bronnen en het rechtsproces, erachter te zijn gekomen, wat zich in Fort Zeelandia heeft afgespeeld.

'Voor 99.9 procent denk ik te weten wat daar is gebeurd. Wat Bouterse heeft gezegd in het interview berust op waarheid. Het wordt bevestigd door alle andere informatie die ik heb verzameld', zegt Hira. Bouterse zou niet in het fort aanwezig zijn geweest toen de mannen werden vermoord en hij zou daartoe geen opdracht hebben gegeven.

Naar eigen zeggen was de toenmalige bevelhebber voorstander van verbanning van de latere slachtoffers. Er waren drie opties: liquideren, strafrechtelijk vervolgen of uit het land zetten. Bouterse ging voor de laatste optie, stelt Hira. Dat concludeert hij onder andere ook uit gesprekken met mensen die niet wensen dat hun getuigenis wordt gepubliceerd. Ze vrezen dat ze in de problemen zouden kunnen komen. Deze verklaringen zijn aldus Hira, niet afgelegd door mensen die tot Bouterse-gezinden gerekend kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten