maandag 13 november 2017

CBvS vraagt banken gezamenlijk Srd 180 miljoen te storten rekening van nieuwe stichting

Doel opgerichte Asfiss is om financiële sector te behoeden voor onverwachte schokken


Geld nu bedoeld om De Surinaamsche Bank ruggensteun te geven


De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 13 november 2017, dat banken niet staan te springen om invulling te geven aan de oproep van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om gezamenlijk Srd 180 miljoen te storten op de rekening van de pas opgerichte ‘Stichting administratiekantoor stabiliteit financiële sector Suriname’ (Asfiss).

Governor Glenn Gersie probeert de verschillende instellingen zo ver te krijgen dat ze die stap maken. De bedoeling van de op 4 september opgerichte Asfiss is om de financiële sector te behoeden voor onverwachte schokken. Het geld is op dit moment bedoeld om De Surinaamsche Bank (DSB Bank) ruggensteun te geven. Die bank zit in financieel zwaar weer, na een buitengewoon slecht resultaat, wat de financiële instelling een verliespost van bijna 190 miljoen Surinaamse dollar opleverde.

Van verschillende 'banktoppers' wordt vernomen, aldus de Ware Tijd, dat zij niet tegen het initiatief van de oprichting van Asfiss zijn. 'Het is goed dat er een lichaam is voor stabilisatie bij calamiteiten. Echter, wij hebben nu niet het geld om hierin te investeren.' Er wordt gepleit voor het terugbrengen van de kasreserve. 'Op dit moment zit van elke Srd die wij binnenhalen, veertig procent vast. We kunnen niet eens goed geld uitzetten en nu moeten wij ook nog geld stoppen in dit fonds.'

Het tegen verzoek dat nu op CBvS wordt afgevuurd is om de wurgende maatregel te verlichten. In de regio is de verplichte kasreserve ongeveer 15 procent. Er wordt van uitgegaan dat 'grote broers' Hakrinbank en in mindere mate Republic Bank (RB) in staat zullen zijn het gat te dichten. De Hakrinbank is in feite de lachende derde geworden van het debacle rond DSB-Bank: veel sterke klanten hebben de DSB verlaten en onderdak gezocht bij de Hakrinbank. Andere ex-DSB-cliënten zijn overgestapt naar RB en andere banken. 'Dus als iemand in staat is een move te maken, dan is het Hakrinbank', redeneert een banktopper, zo schrijft de Ware Tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten