zaterdag 2 december 2017

Voorvechter Braziliaanse landlozen Henri Burin (87) overleden

(Bron foto: Paulo Amorin/AFP)
Burin de Roziers een van de felste voorvechters in de strijd landloze boeren om hun gronden


De Franse dominicaan Burin de Roziers kwam in 1978 in Brazilië terecht en werd een van de belangrijkste voorvechters voor rechten van landlozen. In Parijs is Henri Burin de Roziers overleden, zo melden Libération en Kerknet.be vrijdag 1 december 2017. De Franse dominicaan werd in 1930 in een welgesteld gezin in de Franse hoofdstad geboren en streed van 1954 tot 1954 als vice-luitenant van het Franse leger mee in Algerije.

Later koos hij voor het priesterschap en in 1963 werd hij tot priester gewijd. Tijdens Mei '68 mengde hij zich actief in het studentenprotest en hielp onder meer studenten onderduiken.

In de jaren '70 was hij als aalmoezenier en maatschappelijk werker in Annecy en omgeving vooral actief bij arbeiders uit Tunesië en de andere Maghreblanden.

Zijn congregatie stuurde Burin de Roziers in 1978 naar Brazilië en stelde hem vrij voor de Commissie voor de Landlozen van de Braziliaanse bisschoppenconferentie. Hij ontpopte er zich tot een van de felste voorvechters in de strijd van de landloze boeren om hun gronden. Zo zorgde hij er onder meer voor dat zij juridische bijstand kregen om hun rechten ook echt af te dwingen. Daardoor werd er in 2000 voor het eerst een grootgrondbezitter door een Braziliaanse rechtbank veroordeeld.

Onder president Lula da Silva werd Henri Burin de Roziers uit waardering voor zijn jarenlange inzet benoemd in de Nationale Commissie tegen de Slavenhandel. Drie jaar geleden keerde hij terug naar Frankrijk. Daar is hij zondag 26 november 2017 op 87-jarige leeftijd overleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten