zaterdag 2 december 2017

Venezolaanse regering en oppositie zijn onderhandelingen gestart in Dominicaanse Republiek

Oppositie: 'We komen hier, vastberaden om te vechten voor fundamentele rechten van Venezolanen'

Regering: 'We zijn hier om de onmiddellijke stopzetting te eisen van de economische agressie tegen Venezuela'


De Venezolaanse regering van Nicolas Maduro en de oppositie zijn onderhandelingen gestart in de Dominicaanse Republiek, na verschillende mislukte pogingen tot dialoog. Ze proberen er uit de politieke en economische crisis te raken die het land treft. 

Vertegenwoordigers van de regering en van de Ronde Tafel van Democratische Eenheid (MUD, Mesa de la Unidad Democrática), een coalitie van de oppositie, begonnen de onderhandelingen in het hoofdkwartier van het Dominicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.


Eerst hadden ze elk afzonderlijk een ontmoeting met de internationale bemiddelaars. 'We komen naar hier, vastberaden om te vechten voor de fundamentele rechten van de Venezolanen, het recht op gezondheid, voeding, stemmen en democratie', zei Julio Borges, de leider van de MUD-delegatie, alvorens het gebouw binnen te gaan.


'We zullen luisteren naar wat de oppositie te zeggen heeft, maar we zijn hier om de onmiddellijke stopzetting te eisen van de economische agressie tegen Venezuela', zei Jorge Rodriguez, hoofdonderhandelaar van het regeringskamp.



Hij doelde op de financiële sancties van Washington, waarvoor hij MUD verantwoordelijk houdt.

De onderhandelingscyclus, die vandaag, zaterdag 2 december 2017. doorgaat, komt er na drie mislukte pogingen tot dialoog sinds 2014. Venezuela lijdt onder de instorting van de olieprijzen. De macht is er zo goed als volledig in handen van de chavisten, de politieke erfgenamen van de in 2013 overleden linkse president Hugo Chavez.

(Suriname Mirror/VTM/Twitter/TeleSUR/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten