zaterdag 2 december 2017

Rusland (NPS) bezorgd over toename slachting drachtige koeien

'Het slachten van drachtige koeien is tegen de wet'

Gevolg van de slachting is dat een dalende trend in de groei van rundveestapel zal zijn'


NPS-fractieleider Gregory Rusland is bezorgd over de toename van het aantal hoog-drachtige koeien dat wordt geslacht. Het gevolg van de slachting is ,dat er dan eveneens een dalende trend in de groei van de rundveestapel zal zijn. 'Het slachten van drachtige koeien is tegen de wet', zei Rusland donderdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), aldus het Dagblad Suriname vrijdag 1 december 2017.

De NPS-politicus voerde aan het vermoeden te hebben dat deze situatie is ontstaan vanwege de economische situatie in het land. 'Gezien de huidige omstandigheden zijn de mensen in nood en moeten ze hun dieren verkopen. Misschien kan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dan als tussenstation functioneren tussen boeren en slachthuis om drachtige koeien eruit te halen. Ik kan mij best ook voorstellen dat er boeren zijn die genoeg stieren hebben die zij van de hand willen doen en ruilen met de drachtige koeien', stelde hij.

Volgens de parlementariër zouden ook de faciliteiten van de staatsboerderij te Tibiti en Babunhol gebruikt kunnen worden om de dieren op te vangen. Hij hoort ook graag wat de status is van deze locaties.

VHP-parlementariër Mahinder Jogi voegde eraan toe informatie te hebben, dat de overheid de import van vee uit het noorden van buurland Brazilië toestaat. Het gaat hier volgens hem om een zorgelijke kwestie, omdat dit gebied niet vrij is van Mond- en Klauwzeer (MKZ). 'Is het ministerie niet bezig de hele veeteeltsector kapot te maken door dat risico te nemen?', vroeg de politicus. Jogi wil ook weten of het waar is dat LVV een deel van het terrein te Tibiti uit heeft gegeven aan een derde.

Jitendra Kalloe (VHP) bracht de situatie van de veeteelthouders in Nickerie naar voren. Volgens hem zijn er mensen met honderden koeien die al jaren wachten op grondaanvragen. Uiteindelijk zijn deze mensen dan genoodzaakt om hun runderen te verkopen. 'Hoe meer koeien, des te moeilijker het wordt om ze langs de straten te laten grazen. South Drain heeft zulke grote lappen gronden, maar die zijn bezet door mensen die niets ermee doen. Laat de mensen die productie willen bevorderen, in aanmerking komen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten