zaterdag 2 december 2017

OM Brazilië onderzoekt vermeende martelpraktijken in drie gevangenissen.

Gevangenen door bewakers bewerkt met tasers


Het Openbaar Ministerie (OM) in Brazilië is een onderzoek begonnen naar vermeende martelpraktijken in drie gevangenissen. Aanleiding zijn filmpjes waarop te zien is hoe gevangenen herhaaldelijk worden aangevallen met stroomstootwapens. 

In een fragment staat een gedetineerde stil op de binnenplaats van het cellencomplex, met zijn handen in de nek. Een bewaker richt zijn taser op het achterwerk van de gevangene en elektrocuteert hem. Even later is iemand die in een hangmat ligt het slachtoffer. Een van de bewakers filmt het met een digitale camera.

De video's zijn vermoedelijk gemaakt tussen 2014 en 2015. Deze week kwamen ze in handen van Justitie, die ze nu openbaar heeft gemaakt.


'Dit is het bewijs van de chaos in het gevangeniswezen', zei openbare aanklager Luciano Miranda. Het Zuid-Amerikaanse land kampt met overvolle gevangenissen. Er zijn ruim 600.000 gedetineerden; alleen Rusland, de VS en China hebben er meer.

Er is ook een bloedige bendeoorlog gaande achter de tralies. Bij het geweld zijn dit jaar honderden gevangenen om het leven gekomen of ontsnapt. De afgelopen jaren is het aantal gedetineerden toegenomen, maar er zijn weinig nieuwe gevangenissen gebouwd. Er is een tekort aan bewakers en een overvloed aan corruptie, aldus NOS-correspondent Marc Bessems eerder dit jaar.

(Suriname Mirror/The Mirror/O'Globo/The Daily Mail/NOS/YouTube/EuroNews)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten