woensdag 27 december 2017

Laagste aantal moorden in veertig jaar in Colombia

(Bron foto: EPA)
'Dit jaar zal de geschiedenis ingaan als de veiligste in vier decennia'


In Colombia zijn afgelopen jaar opnieuw minder moorden gepleegd. Dit jaar was zelfs het laagste aantal moorden in veertig jaar. Tot dusver werden 11.430 moorden geregistreerd. Dat zijn er 320 minder dan vorig jaar. De cijfers komen van het ministerie van Defensie. 

Daarmee staat het moordcijfer op 23 per 100.000 inwoners. Dat blijft ver boven het wereldwijd gemiddelde. Die lag volgens de Wereldbank in 2015 op 5,3 moorden per 100.000 inwoners.

Zuid-Amerikaanse landen spannen de kroon: Brazilië (27), Venezuela (57), Honduras (64) en El Salvador (109). 'Dit jaar zal de geschiedenis ingaan als de veiligste in vier decennia', aldus de Colombiaanse minister van Defensie Luis Carlos Villegas.

Veel geweld in Colombia is te wijten aan cocaïneproductie en -smokkel.

De daling in het aantal moorden wordt toegeschreven aan het einde van de vijandelijkheden tussen de regering en FARC-troepen. In november 2016 sloten zij een historische vredesovereenkomst. Die maakte een einde maakte aan een halve eeuw van conflicten die ieder jaar tot 25.000 levens eiste. De FARC heeft zijn strijders gedemobiliseerd en ontwapend.

De beweging is nu een politieke partij onder hetzelfde acroniem.

De Colombiaanse regering voert nu onderhandelingen met de kleinere ELN-rebellengroep. Tussen de partijen bestaat al een staakt-het-vuren, maar de regering hoopt een vergelijkbaar vredesovereenkomst te kunnen sluiten.

(Suriname Mirror/Yahoo News/De Morgen/Wereldbank)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten