woensdag 27 december 2017

Hof van Justitie beschikt nu over eigen kas

'Wij kunnen nu zelf voor dingen zorgen zoals papier, pennen, laptops, ik mag niet klagen'


Het probleem waarmee het Hof van Justitie in 2016 nog te maken kreeg door een tekort aan de meest basale voorzieningen zoals schrijfgerei en papier, behoort tot het verleden. 'Het was een heel goed initiatief van de ministeries van Financiën en Justitie en Politie om toe te staan dat wij nu zelf voor onze benodigdheden kunnen zorgen. Dat vind ik geweldig', alldus waarnemend Hof-president Iwan Rasoelbaks vandaag, woensdag 27 december 2017, in de Ware Tijd.

Het ministerie van Financiën heeft volgens hem een maandelijks krediet gecreëerd voor het Hof ter waarde van Srd 100.000. Het college mocht een eigen rekening openen bij de Centrale Bank van Suriname om zelf transacties te plegen. 'Wij kunnen nu zelf voor dingen zorgen zoals papier, pennen, laptops. Ik mag niet klagen.'

Het Hof valt eigenlijk onder de begroting van het ministerie van Justitie en Politie. Dat departement zorgt voor de verdeling en bevoorrading van dergelijke basis voorzieningen voor zijn verschillende onderdelen, 'maar, dat ging niet altijd vlot'.

Er worden volgens Rasoelbaks ook voorbereidingen getroffen om de Comptabiliteitswet zodanig te wijzigen, dat het Hof ook rechtstreeks een begroting zal mogen indienen bij De Nationale Assemblee.

Over het algemeen blikt de waarnemend Hof-president ook tevreden terug op dit jaar. 'Alles wat wij hadden voorgenomen om te ondernemen in 2017 is gelukt. De samenwerking met de regering en de Stichting Raad voor de Rechtsspraak Nederland verliepen vlot. Het rendement van het Hof is verhoogd. Het is bijvoorbeeld nu mogelijk om sneller een uitspraak te krijgen in scheidingszaken, berechtingen, en dergelijke.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten