woensdag 27 december 2017

'Goede voornemens en mooie beloften ten spijt'

(Bron: Suriname Mirror)
'Het is duidelijk dat het bestuur van het land niet deugt'


Het kabinet Bouterse is blijven zitten, ze heeft een dikke onvoldoende, het rapportcijfer is 4. De president, de vicepresident en de ministers hebben met de pet er naar gegooid. Deze regering heeft in 2017 slechter gepresteerd dan al die voorgaande jaren toen Bouterse aan de macht was. Dit jaar is zelfs slechter dan de jaren’80. 

Het is duidelijk dat het bestuur van het land niet deugt. De bestuurlijke crisis is erger dan de financieel-economische crisis. Bouterse zei twee maanden terug, dat 2018 het jaar wordt van actie, maar ik geloof niet dat de situatie in 2018 ten goede zal veranderen. 

Bouterse praat altijd in termen van oplossingen, mogelijkheden, wensen en ideeën, maar er wordt bitter weinig gerealiseerd. De valutakoersen zijn nog steeds erg hoog. Bouterse had 3 keren beloofd de koers omlaag te brengen, maar het is hem nog steeds niet gelukt, omdat er geen vertrouwen is in het beleid en onze munteenheid. 

Tijdens de Jaarrede van Bouterse op 1 januari 2016, had hij goede voornemens voorgeschoteld aan het volk, waarvan je zou denken dat Suriname eindelijk uit het dal zou kruipen, maar niets is minder waar, we zijn nog dieper in het dal terecht gekomen. De fraaie beloften hebben bij de samenleving geleid tot desillusie, bedrog, eenzaamheid en wanhoop. 

Het verschil tussen de hoop die Bouterse probeert te vertellen en de wanhoop en het leed waar ons volk daadwerkelijk doorheen gaat, is nog nooit zo groot geweest. 

President Bouterse legde in zijn nieuwjaarsrede van 2016 ook uit, dat het volk niet overgeleverd zal worden aan maatregelen waar het Internationaal Monetair Fonds de nadruk op legt. De oplossingen moeten dragelijk zijn en in dialoog met het volk worden bepaald. Bouterse stelde, dat hij onder geen beding een politiek van 'names en faces  zal toelaten. Als president van het land gaf Bouterse voorts aan, dat het zijn plicht is om er alles aan te doen en niets na te laten om ook in 2017 met meer voortvarendheid voort te gaan in het brengen van kentering in deze voor Suriname en voor ons volk niet plezierige situatie. 

We zitten nu bijna aan het einde van 2017, waar is de kentering, waar is de ommekeer van het beleid? Amzad Abdoel, de man die het beleid van Bouterse altijd heeft verdedigd in het parlement, leverde onlangs scherpe kritiek op het beleid van Bouterse. Volgens Abdoel heeft de regering niets concreets gedaan aan het vergroten van de verdiencapaciteit van het land. In feite heeft hij Bouterse op de vingers getikt. Kennelijk heeft Abdoel voor het eerst de waarheid gesproken in het parlement. 

Alhoewel ik Bouterse niet geloof op zijn woord, hoop ik wel dat 2018 daadwerkelijk het jaar wordt van actie. 

Idris Naipal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten