woensdag 27 december 2017

'De rijkdom van Suriname ligt niet in delfstoffen en dergelijken, maar in de mens'

'De grond is voor inheemsen geen economisch goed, maar gave van God en van de voorouders'


De kerkdienst die zondag 24 december 2017 in verband met het kerstfeest werd gehouden in de st. Wilhelmus RK-kerk in het dorp Powakka werd  voorgegaan door Bisschop Karel Choennie van het Rooms Katholiek Bisdom.  President Desi Bouterse woonde deze speciale kerkbijeenkomst bij. 

Vooruitlopend op de kerstboodschap van de bisschop hield de geestelijke leider zijn gehoor voor waarom hij deze dienst in een inheems dorp wilde houden, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Binnenkort komt de Paus bijeen met de bisschoppen van de landen die deel uitmaken van het Amazone regenwoud. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden te Peru, bij de oorsprong van de Amazone rivier. De leider van de Rooms-Katholieke kerk wil dan nagaan wat de verschillende bisschoppen samen met de lokale overheden voor de inheemsen in het regenwoud betekenen.

In verband hiermee nodigde de Surinaamse Bisschop het staatshoofd uit.

'Het is onontbeerlijk om in het bijzonder aandacht te besteden aan de oorspronkelijke gemeenschappen met hun culturele tradities. Ze moeten als belangrijkste gesprekspartners beschouwd worden, vooral wanneer het te maken heeft met grote projecten in hun woongebied. De grond is voor hen immers geen economisch goed, maar een gave van God en van de voorouders', citeerde de bisschop de Paus. Volgens de Paus bestaat de kans dat de natuur en cultuur de inheemsen ontnomen worden bij grote projecten vanuit de overheid gericht op deze gebieden.

Bisschop Choennie benadrukte, dat de rijkdom van Suriname niet in delfstoffen en dergelijken ligt, maar in de mens. Om dit te illustreren liet hij een baby in de armen van de president leggen. De bisschop riep op om een gezamenlijke aanpak van de kerk en de overheid. 'Un ab wan bigi wroko fu du en w’o klar en makandra',stelde de geestelijke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten