dinsdag 7 november 2017

Suriname met delegatie aanwezig bij klimaatconferentie COP23, UNFCCC, in Bonn

Lackin en Naipal in Bonn (Bron foto: NII)
Delegatie vraagt weer aandacht voor de twee Surinaamse 'paradepaardjes'

- Suriname nog steeds een van 's werelds meest bosrijke landen en wil daarvoor eens geld zien;
- Suriname behoort tot de tien meest kwetsbare landen in de wereld als gevolg van zeespiegelstijging


Een delegatie onder leiding van presidentieel adviseur Milieu, Winston Lackin is afgereisd naar Bonn, Duitsland. De delegatie is zondag vertrokken, ter bijwoning van de 23e Klimaat Conferentie (COP23, UNFCCC, United Nations Framework Convention on Climate Change). Deze conferentie is van belang, omdat Suriname tijdens deze vergadering de wereldgemeenschap wèèr zal informeren over het genomen besluit om de status van het meest bosrijke land ter wereld te behouden. Dit meldt dinsdag 7 november 2017 het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Suriname levert al vòòr het bestaan van het Klimaatverdrag van 1992 een positieve bijdrage aan het mitigeren van de negatieve gevolgen van klimaatverandering, omdat het land met 93 procent bosbedekking koolstof opslaat, aldus het NII. Suriname is hierdoor een van de weinige ‘carbon negatieve’ landen in de wereld.

Suriname zal nadrukkelijk een beroep doen op de wereld om haar morele verplichting naar het land toe, na te komen door concrete programma’s en projecten te helpen ondersteunen. Het gaat om onder andere technische en financiële assistentie ten behoeve van de uitvoering van ontwikkelingsplannen en projecten, die onderdeel zijn van de verplichtingen die Suriname is aangegaan voor de implementatie van de Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Ook vraagt Suriname tijdens de Klimaatconferentie weer aandacht en ondersteuning voor het gegeven, dat het land behoort tot de tien meest kwetsbare landen in de wereld als gevolg van de negatieve effecten van klimaatverandering.

In de marge van de wereldconferentie zijn er ook activiteiten, zoals een tentoonstelling waar culturele rijkdommen en toeristische trekpleisters van Suriname zullen worden getoond, ter bevordering van de toerismesector in Suriname.

De delegatie bestaat naast de presidentieel adviseur Milieu uit:
– Functionarissen van Coördinatie Milieu van het Kabinet van de President,
– Directeur Planning en Onderzoek van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht/SBB, René Somopawiro,
– Professor dr. Sieuwnath Naipal, Leerstoelhouder Klimaatverandering en Water aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname/AdeKUS, ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur,

De delegatie zal later deze week worden ondersteund door:
de ambassadeur van Suriname in Parijs, Reggy Nelson, Cedric Nelom, waarnemend directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en Amrmstrong Alexis, Deputy Resident Representative van de UNDP (United Nations Development Programe) in Suriname, in de hoedanigheid van Technisch Adviseur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten