dinsdag 7 november 2017

Curtis Hofwijks: 'Niemand verplicht je om naar Zeven Even te luisteren'

'Het is gewoon troep dat bij Bakana Tori de ether wordt ingeslingerd'


'Niemand verplicht jou om naar Zeven Even te luisteren. Niemand bindt je vast om naar de radio te luisteren. Als je vindt dat die man je beledigd heeft, stap dan naar de rechter.' Zo reageert actievoerder Curtis Hofwijks, trekker van de protestgroep ‘We zijn Moe’, maandag 6 november 2017 in het Dagblad Suriname, op het besluit van minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) om het satirisch ochtendprogramma ‘Zeven-Even’ uit de lucht te halen. 

Hofwijks voert aan, dat er veel mis is met deze case, omdat er heel erg selectief wordt omgesprongen met soortgelijke programma’s. De actievoerder benadrukt dat het voor hem niet duidelijk is welke waarden en normen in Suriname worden gehandhaafd wanneer regeringsgezinde programma’s als Bakana Tori, waar NII-directeur Cliff Limburg (Nationaal Informatie Instituut) dagelijks op eigen titel met beledigende uitspraken bezig is, zonder enige evaluatie of aanmaning op kosten van de belastingbetaler worden uitgezonden.

'Mensen hoeven geen drogredenen te zoeken om zich te verschonen. Ik luister al geruime tijd niet meer naar Zeven Even en Bakana Tori, omdat de programma’s niet opbouwend werken. Je mag wel kritisch zijn, maar er moet een boodschap worden meegegeven. Dan nog geeft het niemand, ook de minister niet, het recht om op zo een wijze om te springen met het recht op vrije meningsuiting. Als mensen niet houden van Zeven Even, moeten zij gewoon niet luisteren. Daarvoor heb je verschillende radiofrequenties. Niemand verplicht jou om naar Zeven Even te luisteren. Als je je gekrenkt voelt, dien je dan naar de rechter te stappen. Je moet niet misbruik maken van een toevallige positie die je bekleedt als minister. Als er richtlijnen zijn, laten wij die dan verduidelijken.'

Hofwijks gaat terug naar de beledigende uitspraken die Miranda eerder in hoedanigheid van districtscommissaris deed bij de start van het Burgercollectief. 'Het Burgercollectief werd vergeleken met een hamburger. Zo heeft de voormalige dc zich uitgelaten. Dan wil dezelfde Miranda nu correcties op beledigingen.'

Volgens de actievoerder zijn ‘deze mensen zo erg dat zij zichzelf niet eens een spiegel willen voorhouden, maar wel het hoogste respect van een ieder willen hebben’.

Vicepresident Ashwin Adhin beloofde donderdagmiddag in de Assemblee een streep te trekken door alle soortgelijke programma’s op andere stations. 'Ik ben benieuwd of dat inderdaad zal gebeuren', zegt Hofwijks. Volgens hem is Bakana Tori het eerste programma dat dan uit de lucht moet worden gehaald. 'Het is gewoon troep dat daar de ether wordt ingeslingerd', aldus Hofwijks.

Zelfs het avondjournaal op staatszender STVS wordt volgens de We zijn Moe-trekker zwaar gecensureerd. 'Bij de STVS wordt zwaar aan censuur gedaan, terwijl bepaalde informatie selectief wordt overgebracht. Door de nationale zender worden bijvoorbeeld de resultaten van het 8 decemberstrafproces doodgezwegen, terwijl de protesten die in de afgelopen periode zijn gevoerd heel slecht zijn gepresenteerd', stelt Hofwijks.

Hofwijks vindt dat de regering steeds toont geen respect te hebben voor wet en recht. 'Als deze zelfde president in de afgelopen tien jaren van het 8 decemberstrafproces niet eens een keer de moeite heeft genomen om naar de rechtszaal te gaan, dan ziet u hoeveel eerbied hij heeft voor de rechtspraak en de grondwet. Dan zijn het deze zelfde mensen die met wetten komen zwaaien om anderen te corrigeren', aldus Hofwijks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten