woensdag 8 november 2017

Suriname keldert verder in onderste regionen Ease of Doing Business rapport van Wereldbank

Van 190 landen neemt Suriname nu plek 165 in, een val vanaf plaats 158...
 
'Surinaamse rapporteurs rapporteren op onverantwoordelijke wijze en sturen bewust of onbewust verkeerde informatie naar de Wereldbank'

 
Suriname is in het jongste Ease of Doing Business rapport van de Wereldbank (zie onderaan) met  zeven plaatsen gezakt, van de 158e plaats naar de 165e plaats. In totaal zijn 190 landen gerangschikt. In de regio staat Suriname beter gepositioneerd dan Haïti en Venezuela. Dit meldt Starnieuws dinsdag 7 november 2017.

Op de meeste van de zeven gerangschikte indicatoren is Suriname achteruitgegaan. De grootste sprong terug is gemaakt op het gebied van de elektriciteitsvoorziening waar gelet wordt op de procedures, de wachttijden, de beschikbaarheid en de kosten om op het elektriciteitsnet aangesloten te worden. Op dit vlak is een achteruitgang van meer dan vijftig plaatsen genoteerd en wel van de 84e plaats naar de 131e plaats.

Toch is het niet allemaal slecht nieuws. Suriname heeft als belangrijkste positieve notering, een vooruitgang van twintig plaatsen op het gebied van de registratie van onroerende goederen. Deze vooruitgang heeft te maken met de moderniseringsinspanningen bij het Management Instituut GLIS (Grondregistratie en Landinformatiesysteem). Directeur Silvano Tjong-Ahin is echter niet tevreden hiermee. 'Voor wat betreft de registratie van onroerende goederen had Suriname veel hoger moeten staan.' Hij stoort zich eraan dat de Wereldbank in haar rangschikking enkele belangrijke hervormingen niet heeft laten meetellen waaronder de introductie van het perceel identificatienummer en de aanmerkelijk versnelde registratie van perceeltransacties.

Hij wijt dit vooral aan het feit dat enkele Surinaamse rapporteurs op onverantwoordelijke wijze de rapportage doen en bewust of onbewust verkeerde informatie sturen naar de Wereldbank. Hij hoopt dat het ministerie van HandeI, Industrie en Transport een effectiever of in elk geval beter gecoördineerd beleid zal gaan voeren om Suriname hoger op de lijst te doen komen. Tjong-Ahin stelt dat andere landen de lijst heel serieus nemen, 'maar lukt het in Suriname nog niet'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten