dinsdag 24 oktober 2017

Nog steeds donkere wolken boven geschil tussen VMS en SZF

Beide partijen hebben een persstilte ingelast

SZF heeft in 2017 nog geen enkele betaling verricht voor Basiszorg- verzekerden die in ziekenhuis hebben gelegen


De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft gisteravond om de tafel gezeten met de directie van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) over perikelen rond de betaling. VMS-voorzitter Pieter Voigt zal de leden informeren. Hij wil niet uitweiden, maar zegt vandaag, dinsdag 24 oktober 2017, in de Ware Tijd, dat de actiedreiging nog niet is geweken. 

Het SZF heeft over 2017 nog geen enkele betaling verricht voor Basiszorgverzekerden die in het ziekenhuis hebben gelegen. Er zou een achterstand van negen maanden zijn. De krant verneemt van SZF-zijde dat dit jaar aan 171 specialisten Srf 56 miljoen is betaald. Het fonds geeft toe, dat er een achterstand is, maar noemt die miniem.

Beide partijen hebben nu een persstilte ingelast.

Voigt zegt, dat het niet de bedoeling is om de zorg stop te zetten, maar om begrip op te brengen voor elkaars standpunten.

Hij kan zich vinden in de oproep van de voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) Manodj Hindori, om via dialoog tot een oplossing te komen.

Een heikel punt is voor de VMS ook dat het SZF de afspraken niet is nagekomen over de verzekerden die het heeft overgenomen van Self Reliance, Assuria en Parsasco. Voigt is ervan overtuigd dat iedereen in de zorgsector van goede wil is, maar dat er een tijdbom tikt onder de gezondheidszorg. 'De ziekenhuizen trekken al een paar jaar aan de bel. Samen met hen moeten wij werken aan een rustige situatie om goede en verantwoorde zorg te geven.'

Een model zou kunnen zijn om de Staat te vragen de premies te subsidiëren tot alles weer in rustig vaarwater is. De patiënt mag in elk geval niet de dupe worden van een meningsverschil tussen partners, vindt de VMS-voorman. 'Het is van belang dat wij elkaar goed begrijpen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten