dinsdag 24 oktober 2017

Nieuwe staatssecretaris Raymond Knops (46) gaat over Koninkrijksrelaties

(Bron foto: CDA)
Als CDA-Kamerlid over Defensie en buitenlandbeleid is Knops bekend met de eilanden


Voor het eerst sinds 2010, na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen, gaat niet een minister maar een staatssecretaris over Koninkrijksrelaties. Raymond Knops (46) van het CDA gaat vanavond, dinsdag 24 oktober 2017, officieel op gesprek bij formateur Mark Rutte, zo bericht het Caribisch Netwerk/NTR.

De beoogd minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is de Amsterdamse loco-burgemeester Kajsa Ollongren (D66), maar de verschillende, aldus het Caribisch Netwerk/NTR, hoofdpijndossiers over de eilanden wachten op Knops.

De wederopbouw van Sint-Maarten, het hulpfonds en de crisis in buurland Venezuela zorgden onder het bewind van Ronald Plasterk (PvdA) al voor de nodige discussies. Ook de Caribische gemeente Sint-Eustatius is in Den Haag een zorgenkind. Het eiland wil autonomie afdwingen: een eis die gepaard gaat met hoogoplopende ruzies met het ministerie van BZK.

Ook wacht de CDA-politicus nog boeken vol constateringen en aanbevelingen van de commissie-Spies over de ongelijkheid tussen het Caribische en Europese deel van Nederland.

Knops is oud-militair en bestuurskundige. Als Kamerlid over Defensie en het buitenlandbeleid, is hij bekend met de eilanden.

Sinds 11 oktober 2005 is hij lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA (met onderbrekingen van 30 november 2006 tot 1 maart 2007 en van 17 juni tot 7 september 2010). Hij was in 1999-2005 wethouder van Horst aan de Maas en daarvoor beroepsofficier bij de Koninklijke Luchtmacht. Knops is getrouwd, heeft 2 zonen en woont met zijn gezin in Hegelsom, Limburg.


In één van zijn laatste Kamerdebatten met voorganger Plasterk was er onlangs vooral irritatie te bemerken. Knops sprak zijn ongenoegen uit over in zijn ogen de lakse houding van het kabinet-Rutte II als het gaat om het investeren in de kustwacht op de eilanden:


(Suriname Mirror/Caribisch Netwerk-NTR/CDA/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten