dinsdag 24 oktober 2017

Donkere wolken boven geschil VMS en SZF zijn verdwenen

SZF heeft aangetoond dat veel meer betaald is dan de VMS had aangegeven

Minister Pengel trekt zich twee dagen terug met NZR om ziekenhuiszorg onder de loep te nemen


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid is blij, dat het geschil tussen de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en het Staatsziekenfonds (SZF) is opgelost. De medische specialisten zullen normaal hun diensten verrichten, waardoor de zorg gegarandeerd is, aldus Starnieuws dinsdag 24 oktober 017.

De bewindsman heeft dinsdag een goed onderhoud gehad met de VMS, het SZF en de Nationale Ziekenhuisraad (NZR). Het SZF heeft aangetoond dat er veel meer betaald is dan de VMS heeft aangegeven.

Voor korte termijn zijn er afspraken gemaakt, terwijl verder gewerkt wordt aan structurele oplossingen, zegt de minister.

Aan de orde is gekomen dat de gezondheidszorg onder gefinancierd is. Gezondheidszorg moet hoger op de politieke agenda worden geplaatst. Minister Pengel geeft aan, dat hij deze week verder zal afstemmen met het SZF. Volgende week trekt hij zich twee dagen terug met de NZR om de ziekenhuiszorg diepgaand onder de loep te nemen. De NZR heeft indringende aandacht gevraagd voor de huidige financiële situatie. Er zijn grote achterstanden ontstaan bij leveranciers van goederen en diensten waar de ziekenhuizen niet zonder kunnen.

Tijdens de vergadering is door iedereen benadrukt, dat gezamenlijk naar een structurele oplossingen gewerkt moet worden. Het belang van de patiënten moet daarbij op de eerste plaats gesteld worden. Gezondheidszorg dient hoog op de prioriteiten lijst wordt geplaatst door de regering, waardoor essentiële financiële middelen vrijgemaakt worden om de financiële tekorten te dekken.

Rick Kromodihardjo, directeur van het SZF, heeft aangegeven dat een dreiging met stopzetten van medische zorg voor SZF-verzekerden overtrokken was in relatie tot het openstaand bedrag dat aan artsen betaald moet worden. Het probleem dat ontstaan was over achterstallige betalingen is diepgaand besproken en afgesproken is, dat een structurele oplossing zal worden gezocht waarmee de achterstanden weggewerkt zullen worden, deelt de minister mee. Voor deze maand is de behoefte aan middelen die het SZF nodig heeft voor de uitbetalingen al doorgegeven aan Financiën.

Minister Pengel heeft aangegeven welke projecten op korte en middellange termijn uitgevoerd zullen worden voor structurele maatregelen om te komen tot herstructurering binnen gezondheidszorg. Er komt een fiscale studie met ondersteuning van de PAHO (Pan American Health Organization) over hoe bijgedragen kan worden aan de gezondheidszorg. Het is niet mogelijk om door premies te heffen alle onkosten te dekken.

Verder denkt de bewindsman aan financiële maatregelen voor het verlichten van de schulden- en rentelasten, automatisering binnen de zorg en het opzetten van gemeenschappelijke dienstencentra voor het bevorderen van de (kosten)efficiëntie.

Voor de ziekenhuizen verdient het verlichten van de financiële schuldenlast zeer hoger prioriteit en wordt de inzet en committering van de regering verwacht.

Door het succesvolle overleg, dat in goede sfeer is gevoerd, is ervoor gezorgd dat de zorg aan patiënten niet in gevaar komt.

Deze week komt er een overleg met de waarnemend president Ashwin Adhin. Op de hoogste niveau kunnen de NZR en VMS hun zorgpunten naar op een hogere politieke agenda krijgen. De minister merkt op dat hij tijdens de begrotingsbehandeling reeds een plan heeft gepresenteerd over de gezondheidszorg. Met alle betrokkenen wordt er gewerkt aan een structurele oplossing, waarbij er niet meer nodig zal zijn om met noodmaatregelen en injecties te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten