dinsdag 24 oktober 2017

'BTW is niet socialer en dreigt juist kleine man zwaarder te treffen dan bredere schouders'

'Invoering nieuwe belastingvorm moet simultaan lopen met compensatiemaatregelen'


'Het is tijd voor een eerlijker belastingsysteem waar iedereen belasting betaalt en niet slechts een deel van de gemeenschap, zoals de werkende klasse. Daarom wordt de invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW), een hogere en uitgebreidere vorm van omzetbelastingen, gezien als een noodzakelijk kwaad. Maar, het is niet socialer en dreigt juist de kleine man zwaarder te treffen dan de bredere schouders in de samenleving. Om dat te voorkomen moet de invoering van de nieuwe belastingvorm simultaan lopen met compensatiemaatregelen', zegt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Economisten, vandaag, dinsdag 24 oktober 2017, in de Ware Tijd.

De econoom spreekt naar aanleiding van een open debat vrijdag, georganiseerd door de Surinaamse Vereniging van Fiscalisten over de invoering van deze 'ingrijpende' wijziging in het belastingsysteem.

Ook het bedrijfsleven en de vakbeweging zijn bezorgd. 'BTW kan niet komen als je niet zover bent om andere verzachtende maatregelen te treffen', zegt Marlon Telting van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven.

Armand Zunder, voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie: 'Een ander punt van zorg is als de overheid daadwerkelijk stappen zal ondernemen om de Belastingdienst te versterken om dit nieuwe systeem in te voeren. De Belastingdienst moet goed bemenst zijn voor deze taak.' Hij wijst er ook op, dat de vakbeweging al jaren opkomt tegen het feit dat de arbeidersklasse gedwongen wordt om de belastingdruk van het land te dragen.

Telting benadrukt, dat het verlagen van loonbelasting ook voor een stukje koopkrachtversterking zal zorgen die het bedrijfsleven ten goede zal komen. 'We hebben koopkrachtversterking nodig vanwege de gedaalde verkoop.'

Zowel Telting als Zunder pleit ervoor, dat BTW landelijk wordt ingevoerd en niet slechts in Paramaribo. 'De deskundigen hebben aangegeven dat de overheid inderdaad met verzachtende maatregelen komt, maar er is geen garantie dat de overheid de adviezen inderdaad gaat opvolgen', aldus Telting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten