zaterdag 14 oktober 2017

LVV en Kustwacht Suriname houden driedaagse visserij-inspectie training

‘Met opgedane kennis zal werkuitvoering op zee resultaten opleveren ten voordele van Suriname’

(Bron foto: NII)


Het onderdirectoraat Visserij (ODVis) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) organiseert een driedaagse visserij-inspectie training in samenwerking met de Kustwacht Suriname. Op het complex van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), waar het hoofdkwartier van de Kustwacht is gevestigd, iis de training verzorgd op 11, 12 en 13 oktober. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, zaterdag 14 oktober 2017.

Het doel van deze training was om de Kustwachters en visserij-inspecteurs informatie te verschaffen met betrekking tot het controleren van visserij-activiteiten op zee. Kolonel Jerry Slijngard, directeur van de Kustwacht Suriname, heeft aangegeven dat hij blij is met deze training. ‘Met de opgedane kennis zal de werkuitvoering op zee resultaten opleveren ten voordele van Suriname.’, aldus de Kolonel.

Eveneens heeft LVV-minister Soeresh Algoe tijdens de opening een toespraak gehouden. De bewindsman gaf aan dat controle en bescherming van visserij-activiteiten zeer belangrijk is voor duurzaam beheer van onze visbestanden. De training was bedoeld om de Kustwacht kennis bij te brengen die noodzakelijk is om visserij inspecties op correcte en efficiënte wijze uit te voeren. Gedurende de training kregen de deelnemers informatie over visserijvergunningsvoorwaarden, visserijtypes, herkenning van vissoorten, wetgevend kader en toegestane vangstmethoden in de visserijsector. De training bestond zowel uit een theoretisch – als een praktisch gedeelte.

Een vissersboot in Suriname kan zijn werk alleen wettelijk uitvoeren als hij in het bezit is van een geldige visvergunning. Deze vergunning stipuleert een aantal vergunningsvoorwaarden, welke de omstandigheden beschrijven waaronder de visserijactiviteit is toegestaan. De voorwaarden hebben betrekking op de gebruikte visserijmethode, het vistuig, de grote van de boot, het motorvermogen, het visserijgebied, de toegestane doelsoorten, enzovoorts. Om de naleving van het vergunningensysteem en de vergunningsvoorwaarden te verzekeren is monitoring, controle en toezicht essentieel. Omdat de visserijactiviteiten meestal plaatsvinden ver op zee, kan de naleving van bepaalde regels enkel gecontroleerd worden door inspecties op zee door een bevoegde autoriteit.

Naast de dienstverlenende- en rechtshandhavingstaken op zee, heeft de Kustwacht ook als taak de controle en bescherming van onze visserijzone. De Surinaamse zeegrenzen lopen tot de zeegrens met Guyana, Frans-Guyana, Venezuela, Trinidad & Tabago en Barbados.

De Kustwacht heeft een goede samenwerking met het ODVis. Eerder dit jaar, in augustus, zijn landelijk de vissersgemeenschappen en overheidsfunctionarissen geïnformeerd over de taken van de Kustwacht en de vergunningsvoorwaarden. Deze training kadert binnen het REBYC-II-LAC project (Sustainable Management of Bycatch in Latin America and Caribbean Trawl Fisheries), dat als doel heeft de bijvangsten van bodem trawlvisserijen duurzaam te beheren in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. In zes landen wordt het project uitgevoerd met name Brazilië, Colombia, Costa Rica, Mexico, Trinidad en Tobago, en Suriname.

De zes landen profiteren van directe middelen om activiteiten uit te voeren om de capaciteit van visserij-administraties te verbeteren, internationale en nationale experts te ontvangen, trainingen te verzorgen en onderzoek uit te voeren. Het project wordt gefinancierd door de Global Environmental Facility (GEF) voor globaal 5,8 miljoen Amerikaanse dollar en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is belast met de implementatie. Het REBYC-II-LAC-project is in 2014 van start gegaan en zal naar verwachting lopen tot januari 2020. –

Geen opmerkingen:

Een reactie posten