zondag 21 juni 2020

OAS prijst Suriname voor 'democratische inzet gedurende het hele verkiezingsproces'

OAS wijst op 'ijver en doorzettingsvermogen' verkiezingsautoriteiten en  opiniepeilers

'Belangrijk om het engagement van president Bouterse met de resultaten te erkennen'


De Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, heeft zaterdag 20 juni 2020 onderstaande verklaring uitgebracht over het verkiezingsproces in Suriname.

'Het secretariaat-generaal van de OAS verwelkomt de officiële afkondiging van gisteren door het Onafhankelijk Kiesbureau van Suriname, die de toewijzing van zetels in de Nationale Assemblee van het land heeft bevestigd. Dit is een belangrijke stap in het verkiezingsproces van Suriname en maakt de weg vrij voor de installatie van de nieuw gekozen leden van de Assemblee vóór eind juni, evenals voor de uiteindelijke verkiezing van de volgende president en vice-president. 

Het secretariaat-generaal van de OAS feliciteert het Onafhankelijk Kiesbureau, zijn voorzitster en zijn leden met de tijdige afronding van deze fase van het proces en kijkt uit naar de herziening van het officiële verslag van het Onafhankelijk Kiesbureau over de verkiezingen van 25 mei 2020. 

Tegelijkertijd kijkt het OAS-secretariaat-generaal er ook naar uit om kennis te nemen van de beslissingen van de Surinaamse autoriteiten met betrekking tot de afronding en certificering van verkiezingsresultaten voor de lokale en districtsraden, die nog uitstaan. 

Het secretariaat-generaal van de OAS prijst nogmaals de regering van Suriname, de verkiezingsautoriteiten, politieke partijen, burgers en alle andere belanghebbenden voor hun democratische inzet gedurende het hele verkiezingsproces. In dit verband is het van groot belang om in het bijzonder de ijver en het doorzettingsvermogen van de verkiezingsautoriteiten en de opiniepeilers te benadrukken die gedurende de hele lperiode op hun post bleven, ook al werd het land geconfronteerd met een heropleving van Covid-19 in de periode na verkiezingsfase. 

Het secretariaat-generaal van de OAS groet de winnende coalitie en wenst het beste voor de toekomstige inspanningen. 

In dezelfde richting is het belangrijk om het engagement van president Bouterse met de resultaten te erkennen, in afwachting van een soepele overgang en een pad van stabiliteit voor de democratie in Suriname. 

Het secretariaat-generaal van de OAS blijft zich inzetten voor het versterken van de democratie en het democratisch bestuur op het halfrond, en ziet ernaar uit met dit doel samen te werken met alle belanghebbenden in Suriname.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten