zondag 21 juni 2020

Leider Mexicaans Sinaloa-kartel in Costa Rica veroordeeld tot 12 jaar cel

Costa Rica belangrijk voor Mexicaanse drugskartels voor handel van Colombia naar Mexico via Costa Rica


Antonio León Rojas, een Mexicaanse staatsburger en lid van het Sinaloa-kartel, is veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf in Costa Rica, waar hij werd beschuldigd van bezit, vervoer en commercialisering van (handel in) cocaïne.

De autoriteiten zeiden, dat hij de cocaïnehandel van Colombia naar Mexico via Costa Rica exploiteerde, de drugshandelingen van het Sinaloa-kartel in het gebied coördineerde en als supervisor fungeerde voor de drugscorridor Midden-Amerika en Mexico.

León en vijf Costa Ricanen, die deel uitmaakten van het netwerk van León Rojas, werden op 11 juni veroordeeld.


León Rojas begon in 2015 met het reizen van en naar Costa Rica. De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) deelde de Costa Ricaanse autoriteiten mee, dat León Rojas in drugs handelde in het land en vertelde hen dat hij een hooggeplaatst lid was binnen het Mexicaanse drugskartel. Maar, het duurde tot 2017 voordat Costa Ricaanse functionarissen het netwerk van León Rojas identificeerden door middel van verschillende cocaïnevangsten.

De Costa Ricaanse autoriteiten arresteerden het Mexicaanse kartellid in februari 2018 in Heredia en beschuldigden hem van het leiden van cocaïnehandel via Centraal-Amerika. De autoriteiten namen ook 419 kilo cocaïne in beslag.

In de afgelopen decennia is Costa Rica een belangrijke corridor geworden voor drugshandel vanwege de geografische ligging in Zuid-Centraal-Amerika, dicht bij de centra van cocaïne en andere drugsproductie in Colombia.

Momenteel zijn ongeveer 70 Mexicanen in het land gearresteerd; de meerderheid van hen wordt geconfronteerd met aanklachten tegen drugshandel. Ook smokkelwaar wordt vanuit Venezuela, Ecuador en Peru naar Costa Rica gesmokkeld.

(Suriname Mirror/QCosta Rica/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten