zondag 21 juni 2020

Lichaam transdokter María Elizabeth Montaño gevonden gedumpt langs snelweg in Mexico

Montaño was pleitbezorgster van transrechten in de gezondheids- sector


Het lichaam van dokter en transvrouw María Elizabeth Montaño is door autoriteiten in Mexico gevonden, gedumpt aan de kant van een snelweg. 

Volgens persbureau  Reuters zeiden de autoriteiten, dat de 47-jarige Montaño werkte bij het Instituto Mexicano del Seguro Social, IMSS, maar al bijna tien dagen vermist was toen haar lichaam werd gevonden in de buurt van de stad Tres Marias, ongeveer 50 kilometer buiten Mexico-Stad.


De burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, schreef op Twitter: 'We vinden het zo jammer dat dokter Elizabeth dood is aangetroffen. We hebben contact met haar familie naar wie we onze solidariteit sturen. We verwachten een snel resultaat van de onderzoeken van openbare aanklagers.'


Montaño was pleitbezorgster van transrechten in de gezondheidssector van Mexico en heeft zelfs andere artsen opgeleid in transgezondheidszorg.

Activist Siobhan McManus vertelde Reuters: 'Het is een enorm verlies, omdat nog steeds in dit land veel artsen transidentiteiten zien als een ziekte, een stoornis. Elizabeth was een transformerende kracht binnen medische gemeenschappen en was een zeer belangrijke stem.'



De dood van de transdokter heeft de angst voor de veiligheid van de transgemeenschap in Mexico weer aangewakkerd. De helft van de staten van Mexico staat nu gelijkheid van huwelijken toe en rechtbanken hebben ook geoordeeld voor hoekstenen voor transrechten, zoals het wettelijke recht om de genderidentiteit op officiële documenten te veranderen.

Maar, ondanks deze recente stappen in de richting van LGBT + -gelijkheid, neemt het geweld tegen homo's, met name transvrouwen, toe. Vorig jaar werden in Mexico ten minste 117 LGBT + -moordenaars op brute wijze vermoord, in wat activisten het dodelijkste jaar in een half decennium noemden. Het cijfer was bijna een derde (27 procent) vergeleken met 2018 en meer dan de helft van de LGBT + -slachtoffers waren transvrouwen, volgens een rapport van Letra Esse. De groep waarschuwde echter, dat het werkelijke cijfer mogelijk nog hoger zou zijn.

Alex Orue, It Gets Better Mexico, zei dat de dood van Montaño 'een krachtige herinnering is ... aan de gewelddadige situatie waarin LGBT + -gemeenschappen leven, en met name trans-bevolkingsgroepen. Het is wreed op zoveel niveaus.' 



(Suriname Mirror/PinkNews/Twitter/Diario de Morelos)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten